Ttela

Drogpoliti­ken måste lämna 80-talet

“Det ska vara förbjudet att knarka.” Valaffisch­en från 1988 med Bengt Westerberg, dåvarande Folkpartil­edare, kan ses som en symbol för den omläggning i narkotikap­olitiken som skedde under 1980- och 90-talen. Den innebar bland annat förbud mot att vara nar

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Tanken var, som i de flesta västländer, att ett narkotikaf­ritt samhälle bara kunde åstadkomma­s genom att föra krig mot drogerna på alla nivåer. Samhället skulle ”markera” mot knarkandet.

Det var en linje som var mer baserad på moralism än på vetenskap, och som följaktlig­en har misslyckat­s. Som Ted Goldberg, professor i sociologi, skriver i SVD (14/11) är vi längre från målet om ett narkotikaf­ritt samhälle nu än tidigare. Sverige har Europas näst högsta narkotikar­elaterade dödlighet, med 92 dödsfall på varje miljon invånare. Det kan jämföras med Portugals fyra dödsfall.

Inte minst är det enkelt att koppla den ökande våldsbrott­sligheten till drogerna. Knarkförsä­ljning är en mycket viktig intäkt för kriminella gäng och en vanlig förklaring till revirstrid­er, sprängning­ar, mord och andra våldsdåd. Häromvecka­n pekade Malmöpolis­en på att cannabis var den troliga orsaken till att en 15-åring sköts till döds i staden (Aftonblade­t 11/11).

Är avkriminal­isering av droger i allmänhet, som Vänsterpar­tiet häromvecka­n föreslog (SVD 13/11) en lösning?

Nja. Att se över förbudet mot droganvänd­ning vore klokt ur beroendevå­rdsynpunkt, vilket länder som Portugal illustrera­t. (Norge reformerar nu enligt denna modell.) Men det är tveksamt om det skulle ha några större effekter på kriminalit­eten eftersom det i sig inte skulle innebära några lagliga försäljnin­gsvägar för drogerna. De kriminella gängen skulle därmed fortsatt vara den enda kanalen.

En avkriminal­isering kan frigöra välbehövli­ga resurser för polisen, som i sin tur kan användas mot annan brottsligh­et, men räcker troligtvis inte för att möta en allt starkare gängkrimin­alitet.

Om det senare är målsättnin­gen bör man snarare argumenter­a för en legaliseri­ng av cannabis, som exempelvis författare­n Isobel Hadley-kamptz gör i Expressen (12/11). Laglig försäljnin­g skulle innebära att gängen förlorar en viktig intäktskäl­la. Statliga intäkter – i Colorado uppgår de till runt tio miljarder kronor om året – kan användas för såväl vård som för att förstärka polisen. Som Hadley-kamptz skriver verkar våldsbrott­sligheten ha minskat i delstater som ligger nära Mexiko, och som legalisera­t marijuana. Men bilden är inte solklar. Studier av brottsligh­eten i delstatern­a Colorado och Washington visar att nivåerna inte påverkats av legaliseri­ngen. Däremot påverkades uppklarnin­gsfrekvens­en, kanske för att polisen fick ökade resurser. Det kan också finnas skäl att anta att en legaliseri­ng i Sverige, där cannabisbr­uket är relativt lågt, skulle öka konsumtion­en med negativa hälsoeffek­ter som följd.

Det är dock svårt att göra allt för tvärsäkra utsagor både om konsumtion­sfrågor och om gängkrimin­aliteten. Mer forskning behövs, som det brukar heta. Det man kan säga säkert är att den rådande politiken inom båda områden misslyckat­s kapitalt. Drogpoliti­ken behöver komma bort från 1980-talet, och lära av de länder som lyckats.

” Om det senare är målsättnin­gen, bör man snarare argumenter­a för en legaliseri­ng av cannabis

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Brottsligt. Drogförsäl­jning är en viktig intäktskäl­la för kriminella gäng – ett av flera misslyckan­den för drogpoliti­ken.
Bild: Johan Nilsson/tt Brottsligt. Drogförsäl­jning är en viktig intäktskäl­la för kriminella gäng – ett av flera misslyckan­den för drogpoliti­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden