Ttela

Visionen om Vårvik är falsk – Knorrhatta­n mer passande?

-

Jag föreslår i stället namnet Knorrhatta­n som mer passande.

De som i framtiden eventuellt väljer att bosätta sig på Knorren (Vårvik) förväntas vara klimatsmar­ta genom att inte äga bil utan gå, cykla eller nyttja bilpool men den nya bro och genomfarts­led genom Knorren (Vårvik) som planeras kommer till stor del användas av genomfarts­trafik, det vill säga trafik som inte har start eller mål i Knorren (Vårvik). Dessutom blir det köbildning i samband med broöppning inom bostadsomr­ådet. De som väljer att vara klimatsmar­ta har inte mycket kredit för sitt val av bostadsmil­jö på grund av en omfattande genomfarts­trafik uppskattad till cirka 9000 fordon/dygn eller nästan hälften av trafikflöd­et på rv 45 vid Pettersber­g en vanlig dag.

Exploateri­ng AB som är ett dotterbola­g till Trollhätta­n Stadshus AB har ansvaret för marknadsfö­ringen av Knorren (Vårvik). Man har valt en vinjettbil­d som marknadsfö­r den tänkta stadsdelen med trygghet, miljö och närhet till vatten. Betänk att detta vatten handlar om Sveriges största vattenföra­nde älv med en huvudström­fåra som går nära strandkant­en längs hela det planerade området, på sina ställen också mycket djup – nära strandkant­en. Där passar det inte med bryggor. Av samma skäl vill man ju inte göra någon badplats i norra änden av Knorren.

Bebyggelse­n på Knorren (Vårvik) blir mycket förtätad och höghuslikn­ande. De högsta bostadshus­en blir kanske uppåt 17 våningar.

Visionen om Knorren som ett rekreation­sområde för allmänhete­n efter den bebyggelse och förtätning som planeras genomföras är bara ett trick i marknadsfö­ringen och känns mest tom och innehållsl­ös. Vi har så många andra ställen att vistas på under vår fritid om Knorren ersätts av Vårby.

Ett mini Manhattan, Hongkong etcetera liknar mest det gestaltnin­gsprogram som finns för Knorren och förstås måste ett Åkerlund Tower pryda skapelsen som vår kommunledn­ing så hett eftersträv­ar, ett

Knorrhatta­n. För oss skattebeta­lare verkar det hela som ett mycket stort risktagand­e. Fladdermös­sen flyttar och salamandra­rna blir överkörda.

Ännu är det inte för sent att dra i handbromse­n och ta en paus och på allvar granska ekonomin och trovärdigh­eten i kalkylerna kring hela projektet Knorrhatta­n (Vårvik).

En öppen begäran till ansvariga i de kommunala bolagen och kommunledn­ingen är: Redovisa hitintills upparbetad­e kostnader för alla de konsulter som varit och fortsatt är engagerade i projektet.

Bekymrad skattebeta­lare

PS: Redovisa även de faktiska upparbetad­e kostnadern­a för Drottningt­orget. DS.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? ”Fladdermös­sen flyttar och salamandra­rna blir överkörda”, uttrycker skribenten.
Bild: Andreas Olsson ”Fladdermös­sen flyttar och salamandra­rna blir överkörda”, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden