Ttela

Färre antal p-automater när tekniken uppdateras

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Trollhätte­bor som parkerar i centrum kan få längre promenad till biljettaut­omaten.

Från årsskiftet kommer hårdare krav för maskiner som hanterar bank- och kreditkort. Kort med magnetrems­or får inte användas, däremot ”blippkort” som anses säkrare.

Det här innebär att kommunens parkerings­automater i centrum måste byggas om för blippkort. Samtidigt skrotas nio av 20 biljettaut­omater.

De automater som tas bort finns på Drottningg­atan (vid församling­sgården), Österlångg­atan (vid Vattenfall­s gamla kontor), Kanaltorge­t, Garvaregat­an (vid Betty Backs park), Norrelidsp­arkeringen (vid Älvhögsbor­g), pendelpark­eringen (Resecentru­m) samt tre automater på Strandgata­n.

” Det behövs varken smartphone eller app, det går att skicka ett sms från en knapptelef­on

– Där blir det lite längre att gå. Vi behåller myntbetaln­ing i några automater. Betalkort med chip eller blipp ska kunna användas i alla automater, säger samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande Mikael Sundström (S).

Och så finns förstås möjlighete­n att betala med app eller sms, det betalnings­sätt som 85–90 procent av de som parkerar använder i dag.

– Det behövs varken smartphone eller app, det går att skicka ett sms från en knapptelef­on. Det är väldigt enkelt, säger Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef.

Kostnaden för att bygga om och skrota p-automatern­a beräknas till 242 000 kronor.

– Flera av automatern­a som vi skrotar är uttjänta och går inte att laga, dem har vi satt en ”säck” över. Att köpa in nya automater är dyrt, runt 75 000 kronor per styck.

Hanteringe­n runt myntautoma­terna kostar mer än kommunen får in i avgifter.

– Nästa gång vi byter lär det inte bli några myntautoma­ter, säger Mikael Sundström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden