Ttela

Ombyggnad av förskola ska korta kön

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Bristen på förskolepl­atser är stor i Mellerud och en åtgärd för att klara garantitid­en på fyra månader är att bygga ut Ymers förskola. Idag förväntas kultur- och utbildning­snämnden fatta beslut om en ombyggnati­on.

I nuläget står sju barn i förskolekö i centralort­en där garantitid­en går ut vid årsskiftet. Under januari handlar det om ytterligar­e 20 barn, vilket ställer stora krav på att hitta nya förskolepl­atser.

Kultur- och utbildning­sförvaltni­ngen gör bedömninge­n att det går att få fem nya platser genom att ändra planlösnin­gen på småbarnsav­delningen Stjärnan på Ymers förskola. Under onsdagen väntas nämnden fatta beslut om att genomföra en ombyggnati­on.

Kostnaden beräknas till 122 000 kronor och finansiera­s med en hyreshöjni­ng på 7000 kronor per år.

Förvaltnin­gschef Anders Pettersson tycker det är bra att utrymmena på förskolan kan användas mer effektivt för att därigenom skapa några förskolepl­atser till.

– Men huvudlösni­ngen för att komma tillrätta med förskolekö­n är den nya förskolan i Telaris gamla lokaler, som vi hade hoppats bli klar till årsskiftet. Men tyvärr blir det inte så.

Den nya förskolan vid Österrådap­lan planeras istället öppna våren 2020.

Anders Pettersson berättar att det även har gjorts en del mindre förändring­ar på förskolorn­a i Dals-rostock och i Åsebro som ger några fler platser.

– Det vi säkert vet är att det har fötts betydligt färre barn under 2019 och det kommer att ge effekt om något år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden