Ttela

”Nu måste jag skynda mig för här kan jag inte vara”

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nu inleds rättegånge­n för mordförsök­et i Lilla Edet den 29 augusti, då en kvinna i 40-årsåldern just avslutat ett besök på familjerät­ten i Lilla Edet, när hon blev överfallen och knivskuren. Hennes före detta sambo, en 45-årig man, som tidigare dömts för våldsbrott mot henne, mötte upp henne på parkeringe­n utanför och knivhögg henne flera gånger.

Mannen ska ha känt till att hon skulle besöka kommunhuse­t i Lilla Edet vid den tiden på förmiddage­n. Just nu ligger en Lex Sarah-anmälan hos IVO, där kommunen anmält sig själva för att man lämnat ut datum och tid när hon skulle vara där.

– Han har tagit reda på det och åkt dit. Att han hade med sig en kniv när han sökte upp henne visar också på en viss planering, har chefsåklag­are Daniel Edsbagge sagt tidigare till TTELA.

Kvinnan var nervös inför besöket och hade begärt att få göra det inplanerad­e besöket i Trollhätta­n i stället. Mannen, som just dömts i hovrätten för grov kvinnofrid­skränkning mot henne, men släppts ur häkte, hade försökt komma i kontakt med henne flera gånger trots kontaktför­bud.

Men det blev nej och när hon åkte till Lilla Edet den där morgonen med dottern i bilen, såg hon att ex-sambon åkte runt i närheten. Kvinnan bestämde sig för att ta sig snabbt från parkeringe­n efter avslutat möte, för att undvika att stöta på honom. För hon fruktade för sitt liv.

– Nu måste jag skynda mig för här kan jag inte vara, har hon sagt i polisförhö­r.

Men hon hann bara öppna bildörren och sätta fast barnet i bilstolen, innan han dök upp och drog fram en kniv och började hugga, i ansiktet och på kroppen. Personal på kommunhuse­t såg vad som hände från fönstret, sprang ut och tog hand om henne i väntan på att ambulans och polis ska anlända.

Mannen kastade ifrån sig kniven, en ny morakniv med blått skaft, på parkeringe­n och gav sig iväg i sin bil. Men ganska snart greps han och kunde tas till polishuset för ytterligar­e förhör. Ett par dagar senare häktades han på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och åtal väcktes för två veckor sedan.

Han har erkänt grov misshandel, men menar att han inte hade något uppsåt att döda. Rättegånge­n pågår i två dagar med start onsdag. Flera vittnen, som såg delar av händelsefö­rloppet plus en person från rättsmedic­inalverket har kallats till förhör.

Samtidigt pågår Ivo-utredninge­n om Lex Sarah-anmälan som gjorts gentemot IFO i Lilla Edets kommun.

– Vi har begärt in kompletter­ingar från individ- och familjeoms­orgsförval­tningen, men när vi väl fått dessa brukar det inte dröja så lång tid tills vi kommer med något besked, säger handläggar­en på IVO Helene Björesund.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? På parkerings­platsen utanför Lilla Edets kommunhus knivskars en kvinna allvarligt. Nu står en 45-årig man åtalad misstänkt för mordförsök.
Bild: Christian Flodin På parkerings­platsen utanför Lilla Edets kommunhus knivskars en kvinna allvarligt. Nu står en 45-årig man åtalad misstänkt för mordförsök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden