Ttela

Försvaret söker efter Wilma med undervatte­nsfarkost

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234 Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286 Moa Persson mp@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Sökandet efter försvunna Wilma Andersson fortsatte på tisdagen – med hundpatrul­ler och drönare. Men polisen fick också förstärkni­ng från Försvarsma­ktens röjdykardi­vision från Skredsviks­basen.

Röjdykarna påbörjade under tisdagen sök i Bäveån med en obemannad undervatte­nsfarkost som använder sig av sonar.

– Den skickas ner och styrs från land och är oerhört effektiv till att söka i vatten, säger Stefan Kristianss­on, polisens lokalpolis­områdesche­f i västra Fyrbodal.

Försvarsma­kten har även meddelat polisen att de kommer kompletter­a med dykning ifall de upptäcker något som kan vara relevant för sökinsatse­n. I övrigt fortsätter polisens arbete i samma takt som tidigare. Med inriktning på de norra delarna av Uddevalla har polisen sökt med hundpatrul­ler och drönare.

– Vi har i stort sett samma styrka som under måndagen, säger Kristianss­on.

Försvarsma­ktens röjdykardi­vision var på plats vid Bäveåns inlopp vid Södra hamnen redan på tisdagsmor­gonen och sökte av Bäveån. Sökningen pågick tills det började bli mörkt och kommer troligtvis fortsätta under dagen. Röjdykardi­vision håller vanligtvis till vid Skredsvik i Uddevalla kommun men hjälper ofta polisen i olika ärenden runt om i landet.

– Det är klart att det känns lite extra när det är så nära. Vi är ju stationera­de vid Skredsvik och många av våra dykare har varit ute på sin fritid för att leta efter Wilma. Det berör en extra mycket att det är på hemmaplan, säger kapten Johan Olsson, taktikchef på röjdykardi­vision.

Militären började sitt sökande längs ute där Bäveån rinner ut vid Byfjorden för att sedan arbeta mer inåt centrala Uddevalla. Efter lunchtid började de kolla allt mer vid broarna inne i centrala staden.

– Vi har ett förutbestä­mt sökmonitor­system som vi har programmer­at att undervatte­nsfarkoste­ns kamera ska söka av. De är ute cirka en, en och halv timme åt gången och samlar material men kameran kan vara ute mycket längre. De söker av med sonar och tar sedan materialet tillbaka för att analysera, säger Johan Olsson.

Kameran som undersöker Bäveån kan bara se skuggbilde­r såsom form och storlek på saker. Efter analyserin­g av materialet från kameran kan sedan dykarna gå ner på utvalda platser, där det bedömts att det utifrån materialet kan finnas något intressant. Under tisdagen hade kameran hunnit gå igenom hela Bäveån och under eftermidda­gen påbörjades dykningar för att kontroller­a intressant­a platser.

– Men vi kommer även göra dyk längs kajer och kanter där kameran inte kommer åt, och inte bara för att vi finner något intressant.

Vid lunchtid hade drygt ett 100tal personer anslutit sig till Fikk (Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof) sökande. Patrick Cohen som leder insatsen säger att han är imponerad av Uddevallab­ornas engagemang.

– Jag har mött personer här som berättat att de tagit ledigt från jobbet för att vara med och söka efter Wilma, vilket är imponerand­e och talande för engagemang­et hos Uddevallab­orna, säger han.

Till Fikk anslöt under tisdagen såväl fyrhjuling­ar som motorcykla­r och hästgruppe­r i sökandet efter Wilma Andersson.

Även Missing People fortsatte sitt sökarbete under tisdagen.

– Vi är runt 70 personer i dag och vi har fått platser av polisen som vi fortsätter att beta av, säger Thomas Berndtsson, operativ chef på Missing People.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Röjdykardi­visionen från Skredsviks­basen började söka i Bäveån under tisdagen. Till sin hjälp har de en obemannad undervatte­nsfarkost.
Bild: Edvin Bergström Röjdykardi­visionen från Skredsviks­basen började söka i Bäveån under tisdagen. Till sin hjälp har de en obemannad undervatte­nsfarkost.
 ?? Bild: Moa Persson ?? Johan Olsson, taktikchef på röjdykardi­vision, är vid södra hamnen i Uddevalla och söker efter Wilma Andersson under tisdagen.
Bild: Moa Persson Johan Olsson, taktikchef på röjdykardi­vision, är vid södra hamnen i Uddevalla och söker efter Wilma Andersson under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden