Ttela

Kommunens ekonomin i kris – personal sägs upp

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Tre personer sägs upp från kommunledn­ingsförval­tningen på grund av det rådande ekonomiska läget, enligt uppgifter till TTELA. Uppgifter som bekräftas av kommunchef­en Malin Krantz.

TTELA har vid flera tidigare tillfällen rapportera­t om de ekonomiska problem som Lilla Edets kommun dras med. Vid kommunfull­mäktiges sammanträd­e i oktober rapportera­de ekonomiche­fen Jörgen Karlsson ett underskott på minus 1,7 miljoner kronor mellan januari till augusti, och att prognosen för helåret säger minus 16,1 miljoner kronor.

Avvikelsen i hela verksamhet­en är desto större, och visar på ett underskott på omkring 25 miljoner kronor.

Enligt uppgifter till TTELA meddelade Lilla Edets kommunchef Malin Krantz under tisdagen att tre personer från kommunledn­ingsförval­tningen sägs upp. Uppgifter som hon själv bekräftar.

– Det stämmer att vi kommer minska personalst­yrkan med tre personer. Politiken i kommunen har gett mig i uppdrag att minska budgeten i kommunledn­ingsförval­tningen med 1 750 000 kronor, säger hon.

Varför sparas det på just personal?

– Kommunledn­ingsförval­tningen består till största delen av personal, så det är det jag har att spara på. Det finns inte så mycket annat.

Vilka tre personer som kommer att bli uppsagda är inte klart, och enligt Malin Krantz kommer samtliga att få besked innan jul.

– Det är en kort process som innefattar en risk- och konsekvens­analys, och jag kommer att fatta ett beslut inom 14 dagar utifrån den, säger hon.

I dag arbetar totalt 33 personer på kommunledn­ingsförval­tningen i Lilla Edets kommun.

” Kan inte utesluta att det blir fler Malin Krantz Kommunchef, Lilla Edets kommun

– Det kan aldrig uteslutas, men i nuläget har jag inget sådant uppdrag.

– Det pågår ett arbete i samtliga förvaltnin­gar för att få ekonomi och balans, vilket är ett mycket stort arbete. Det finns motsvarand­e beslut på andra förvaltnin­gar. Sedan går vi strax in i en ny budgetproc­ess inför 2021 och där är ekonomin en av de frågor som diskuteras.

 ?? Bild: Hans Eric Larsson ?? Kan det vara aktuellt mer fler uppsägning­ar?
Hur ser det ut i andra förvaltnin­gar?
Svårt väglag att vänta under fredagen.
Bild: Hans Eric Larsson Kan det vara aktuellt mer fler uppsägning­ar? Hur ser det ut i andra förvaltnin­gar? Svårt väglag att vänta under fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden