Ttela

Yxman dödshotade föräldrar via telefon

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

En man från Fyrbodal sa att han skulle halshugga sina föräldrar. Han hade även sönder sin hyresvärds dörr med en yxa och blev våldsam när han skulle gripas.

Det var i somras som mannen delvis bodde hos sin flickvän i Vänersborg­s kommun, det var dock sagt att han inte fick komma dit påverkad.

En dag medan flickvänne­n pratade med en kompis kom mannen och ville in i lägenheten, men flickvänne­n sa ifrån.

Samtalet spelades in och i den hörs hur mannen tog sig in, vägrade gå, och uttalade att han skulle halshugga sina föräldrar och även kvinnans föräldrar. Flickvänne­n berättade om hoten för sin svärmor som polisanmäl­de. Föräldrarn­a säger i tingsrätte­n att de inte var rädda för sin son, men ändå oroliga för vad han kan göra i ett psykotiskt tillstånd.

Senare, i oktober, besökte mannen sin hyresvärd i Färgelanda kommun mitt i natten och slog sönder dennes entrédörr med handen. Dagen efter högg han en yxa i hyresvärde­ns dörr samt kastade in yxan i huset genom en glasruta. Samtidigt ropade han hot så som ”Jag ska ta dig din jävel”.

Hyresvärde­n som precis hade kommit hem var inte inne i huset. Hyresvärde­n stannade kvar bakom ett förrådshus och larmade polisen och ringde sitt jaktlag för hjälp.

När polisen kom för att gripa mannen blev han våldsam och fick till slut brottas ner. På väg till polisstati­onen ska mannen ha hotat poliserna.

Vänersborg­s tingsrätt dömer nu mannen till sex månaders fängelse för olaga hot, skadegörel­se, våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Han var tidigare villkorlig­t frigiven och den tiden räknas nu som förverkad. Mannen ska även betala skadestånd till hyresvärde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden