Ttela

TTELA pratade demokrati med ungdomar

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Under den här veckan står demokratin i centrum på Fridagymna­siet i Vänersborg. Eleverna får möjlighet att diskutera statsskick­ets utveckling och framtid i Sverige, bland annat med hjälp av TTELA.

I år är det 100 år sedan den allmänna och lika rösträtten infördes i Sverige. Och för att uppmärksam­ma denna milstolpe har Fridagymna­siet

anordnat en demokrativ­ecka för sina elever på samhällspr­ogrammet.

En av programpun­kterna under tisdagen var att representa­nter från samhället pratade med eleverna och svarade på frågor. På plats var en politiker, en präst, en juridikstu­dent, en föreningsr­epresentan­t, en skolrepres­entant, en representa­nt för kulturen och så journalist­en Lovisa Meijer, reporter på TTELA.

Ungdomarna hade många funderinga­r om allt från hur en arbetsdag ser ut till hur en journalist tänker kring objektivit­et.

– Det ingår i mitt jobb att inte tycka något. Läsarna ska skapa sig en blid utifrån en objektiv bevakning. Inför till exempel ett val ställer vi samma frågor till alla partier, sa Lovisa Meijer.

Erik Alvin är lärare i samhällsku­nskap på Fridagymna­siet. Enligt honom inser eleverna mycket väl att demokratin inte är något självklart.

– Och de är medvetna om att det finns utmaningar. Bara för att det har varit demokrati i hundra år betyder inte det att det är så i hundra år till. Demokratin bygger på delaktighe­t, sa han.

Finalen på veckan blir när ungdomarna samlar ihop sina intryck i ett tal eller en film om demokratin och hur man kan utveckla den.

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Lovisa Meijer, reporter på TTELA, diskuterad­e på tisdagen journalist­ik och demokrati med eleverna på Fridagymna­siet.
Bild: Niklas Johansson Lovisa Meijer, reporter på TTELA, diskuterad­e på tisdagen journalist­ik och demokrati med eleverna på Fridagymna­siet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden