Ttela

Rånare förnedrar sina offer för att höja sin status

- Jenny Rydberg/tt

Antalet rån mot barn och ungdomar har mer än fördubblat­s under 2019, jämfört med för fyra år sedan. I flera av fallen utsätts offren för förnedring och våld av gärningsmä­nnen, som ofta är jämnåriga med den utsatte.

För ett par veckor sedan blev en 18-årig man rånad, hotad och tvingad till att ta av sig allt han hade på sig förutom underkläde­rna, i ett garage i Göteborg. Rånarna skar också av en del av hans öra.

I somras blev en ung man i centrala Göteborg rånad, knivhotad och förd till en undanskymd plats där han utsattes för våld och tvingades kyssa gärningsmä­nnens fötter medan de filmade honom.

Under det senaste året har en rad uppmärksam­made rån inträffat, där offren inte bara blivit av med sina värdesaker utan också blivit förnedrade, misshandla­de och ibland även filmade av gärningsmä­nnen.

Vid grova rån med förnedring­sinslag är gärningsmä­nnen i många fall unga. Ofta handlar det om en grupp tonårspojk­ar som ger sig på en eller två ensamma unga män, berättar Erik Nord, polischef i Göteborg.

– Min bild är att det är ungdomar som utför den här typen av rån. Rån kan vara grova bland vuxna också, men då handlar det ofta om psykisk ohälsa eller att man gör någon typ av markering, säger han.

– När det gäller förnedring­sdelen kan det, som en målsägande beskrev det, verka som att gärningsmä­nnen ser det som en sysselsätt­ning, att de har långtråkig­t och passar på att råna och förnedra. Det har jag aldrig sett hos vuxna, fortsätter Erik Nord.

Kammaråkla­gare Linda Wiking har arbetat med flera av ungdomsrån­en med förnedring­sinslag som har inträffat i Göteborg under det senaste året. Hon ser att gärningsmä­nnens motiv ser annorlunda ut än vid andra rån.

– Det finns helt klart andra motiv. Det känns som att vissa av de här personerna inte rånar för godsets skull, utan det är något annat man vill få ut av gärningen. Det triggar andra sinnen, att man själv mår bättre av att sätta någon annan i en sämre position, säger hon.

Internatio­nell forskning visar att rån ibland innefattar ytterligar­e utnyttjand­e av offrets utsatta läge. Drivkrafte­rna kan då likna de som ibland ses vid sexualbrot­t eller misshandel utförd av två eller fler förövare, säger Niklas Långström, psykiater och våldsforsk­are vid Karolinska institutet.

Under rånet kan förövarna hävda sig inför varandra för att stärka sin egen status och gruppsamma­nhållninge­n.

”Detta riskerar leda till allvarliga­re kränkninga­r av brottsoffr­et. Rånarna uttrycker överläge och makt och offret avhumanise­ras och förnedras. Eventuella protester från enskilda råndeltaga­re innebär risk för att man utesluts ur gruppen eller själv hotas. Man mår med andra ord lite bättre själv på brottsoffr­ets bekostnad”, skriver Niklas Långström i ett mejl till TT.

Ofta är ett och samma ungdomsgän­g ansvarigt för flera rån, berättar Erik Nord.

– När vi tar en konstellat­ion av ungdomar kan vi ofta klara upp flera brott samtidigt, då de oftast utför flera rån. Men de här gängen kommer och går, säger han.

Att unga rånare använder våld och förnedrar sina offer är inte något nytt. Att det har skett en rad sådana fall under en kortare tidsperiod beror snarare på att personråne­n mot unga har ökat överlag, enligt Erik Nord.

Från januari till och med september i år anmäldes 1 795 rån mot personer under 18 år i Sverige, enligt preliminär­a siffror från Brottsföre­byggande rådet, Brå. Det går att jämföra med de 771 anmälninga­r som gjordes under samma tidsperiod 2015.

Antalet anmälda rån mot personer under 18 år har dock varierat över tid. År 2009 anmäldes 1 762 sådana rån, den siffran gick sedan ner. År 2015 anmäldes 1 084 rån mot personer under 18 år, sedan dess har siffran ökat för varje år och låg i fjol

(2018) på 1 896.

 ??  ??
 ??  ?? Erik Nord.
Erik Nord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden