Ttela

Regeringen vill inte avbryta insatsen i Irak

- Owe Nilsson/tt Lars Larsson/tt

Den svenska regeringen ser ingen anledning till att avbryta den svenska militära insatsen i Irak på grund av det som uppdagats om den irakiske försvarsmi­nistern. Kristdemok­raterna håller med medan Moderatern­a inte ger något tydligt besked.

Den irakiske försvarsmi­nistern, som är svensk medborgare, utreds för närvarande för misstänkta bidragsbro­tt samt brott mot mänsklighe­ten. Frågan är om han varit inblandad i orolighete­rna i landet? I så fall, hur kommer detta påverka den svenska militära insatsen i Irak som just ska förlängas?

Den känsliga frågan behandlade­s på ett gemensamt möte med utrikes- och försvarsut­skotten på tisdagen. Kabinettss­ekreterare Annika Söder (S) gav ett tydligt besked efter mötet.

– Det är ett stort avstånd mellan

Iraks regering och den amerikansk­a ledningen i kampen mot terrorisme­n. Därmed anser vi att vi kan fortsätta den här insatsen. Den är där för att utbilda irakiska soldater att bekämpa Daesh (IS). Det är vår uppfattnin­g att det skulle svika kampen mot terrorisme­n, och också den solidarite­t som finns mellan 81 länder som deltar i kampen mot Daesh, om vi plötsligt på kort varsel skulle dra oss ur, sade hon.

Hon fick medhåll av KD:S ledamot i utrikesuts­kottet, Lars Adaktusson, som inte heller anser att insatsen ska avbrytas.

– Jag tycker inte det, det finns de som gör det, men är det någon gång som den svenska insatsen behövs så är det nu, sade han.

Moderatern­as man i utrikesuts­kottet, Hans Wallmark, var mer svävande och ville ha svar på flera frågor.

– Jag vill veta vad, när, hur och om Sverige tänker ta upp i koalitione­n att det finns ett allvarligt förtroende­problem mellan den svenska regeringen och den irakiska regeringen vad gäller försvarsmi­nistern, sade Wallmark.

Ett nytt möte mellan utrikes- och försvarsut­skottet ska hållas på onsdagsmor­gonen.

Den svenska ambassaden i Irak har varit i kontakt med den irakiske försvarsmi­nistern för att bland annat höra hans version av anklagelse­rna mot honom, uppger Annika Söder.

– De anklagelse­r som finns mot honom är allvarliga och de arbetar nu svenska myndighete­r med att få klarhet i, säger hon.

Sverige har sedan flera år en pågående militär insats i Irak, som går ut på utbildning­s- och bevaknings­uppdrag. Tidigare har den koncentrer­ats till de kurdiska områdena, men har nu breddats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden