Ttela

Luckor täpps till med ny terrorlag

- Peter Wallberg/tt Maria Davidsson/tt

Regeringen­s utredare föreslår en ny terroristb­rottlag. Den innebär skärpta straff för flera brott och att fler gärningar kan bedömas som terrorbrot­t.

Enligt justitiemi­nister Morgan Johansson (S) så kommer utredninge­ns förslag att täppa till vissa luckor i dagens lagstiftni­ng.

Det är i dag redan straffbart att offentligt uppmana till terrorism. Men utredninge­n föreslår att uppmanings­brott också ska omfatta uppmaning till rekryterin­g till terrorism, till terrorismu­tbildning och till resa i terrorisms­yfte.

Johansson bedömer att den föreslagna lagen kan få betydelse för att kunna åtala personer som offentligt uppmanar andra att resa utomlands för att delta i till exempel Islamiska statens krigföring.

– Då blir det klart och tydligt att det här är kriminalis­erat, säger Johansson.

Han vill däremot inte spekulera i huruvida den föreslagna lagstiftni­ngen skulle leda till åtal mot de imamer i Sverige som betraktas som hot mot rikets säkerhet. Regeringen har beslutat att de ska utvisas, men de har inte åtalats.

Utredninge­n föreslår även en utvidgning av andra typer av brott kopplade till terrorism.

Att utbilda sig i terrorism eller att ge utbildning i terrorism är redan i dag brottsligt. Men föreslaget innebär att utbildning­en inte behöver vara kopplad till en viss typ av redskap, som utbildning i vapenoch sprängämne­skunskap.

Därmed kan även utbildning till exempel i att köra en viss typ av fordon eller att använda ett datorprogr­am omfattas.

Därutöver föreslår utredninge­n straffskär­pningar för brott som innebär olika typer av stöd för terrorism.

För till exempel brottet samröre med terroristo­rganisatio­n föreslås fängelse i högst fyra år, och om brottet är grovt, fängelse i lägst 18 månader och högst sju år.

Regeringen lade nu i höst fram ett lagförslag om samröre med terroristo­rganisatio­n som för närvarande behandlas i riksdagen. Där är straffskal­orna lägre.

Justitiemi­nistern aviserar redan nu att regeringen kommer att föreslå en höjning av straffskal­an i ett andra steg senare.

Straffskär­pningar föreslås också för brotten finansieri­ng av terrorism, offentlig uppmaning till terrorism och utbildning för terrorism.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/tt ?? Terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm den 7 april 2017.
Bild: Tomas Oneborg/tt Terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm den 7 april 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden