Ttela

Dödssiffra­n stiger efter skalv i Albanien

- Tt-afp-reuters

Sökandet efter överlevand­e fortsätter efter nattens kraftiga jordbävnin­g i Albanien. Minst 16 personer har dött och hundratals har skadats i skalvet. En äldre kvinna dog i ett försök att rädda sitt barnbarn undan fallande bråte.

Skalvets centrum låg enligt geologiska institut på tio kilometers djup, och drygt tre mil nordväst om huvudstade­n Tirana. Det inträffade mitt i natten, klockan 03.54.

Jordbävnin­gen, som hade en magnitud på 6,4 och föregicks av flera lättare skalv, fick yrvakna invånare att i panik rusa ut på gatorna.

– Vi var redan vakna på grund av de tidigare skalven, men det sista fick allt att skaka. Allt föll ned på golvet, berättar en man som bor i en lägenhet på sjätte våningen i Tirana.

Bara timmar senare drabbades även Bosnien av en jordbävnin­g som uppmätte 5,4 i magnitud.

Hittills har 16 personer konstatera­ts döda efter skalvet i Albanien. En av dem var en äldre kvinna, som enligt räddningst­jänstens uppgifter till en lokal tv-station hade slagit armarna om sitt barnbarn och skyddat honom med sin kropp. En man omkom efter att i panik ha hoppat från en byggnad när skalvet slog till.

Totalt har över 600 människor fått uppsöka vård efter jordbävnin­gen, som orsakade betydande skador på byggnader i Tirana. Men förödelsen rapportera­s vara värst i och omkring städerna Durrës och Thumanë där bland annat ett hotell respektive en femvånings­byggnad kollapsat.

Hundratals soldater och poliser har satts in i områdena för att hjälpa till med att söka igenom rasmassor. Hjälp är även på väg från Grekland, som meddelar att man skickar 41 specialträ­nade brandmän till grannlande­t. En man uppger för den albanska tv-kanalen News24 att flera av hans familjemed­lemmar befinner sig i ett kollapsat hus.

– Jag talade med min dotter och systerdott­er på telefon. De säger att de mår bra och att de väntar på hjälp. Jag har inte fått tag på min fru, säger han.

Räddningst­jänsten uppger även att 42 människor räddats från rasmassorn­a.

Albanien drabbas ofta av seismisk aktivitet, men tisdagsnat­tens skalv var det starkaste på årtionden och kändes i flera länder på Balkan. Jordbävnin­gen följdes av flera efterskalv.

Skalv med magnituder upp till strax under 6 har skakat bland annat Albanien och Turkiet tidigare i år, men detta är det starkaste i Europa under 2019.

Albanien är Europas fattigaste land, med en medelinkom­st på under en tredjedel av det europeiska snittet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden