Ttela

EM står utanför ryskt dopningsst­raff

-

Ryssland riskerar att stängas av i fyra år på grund av nya brott mot antidopnin­gsreglerna. Landet kan också fråntas mästerskap. Fotbolls-em nästa år är dock ett undantag.

En grupp inom Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada rekommende­rar styrelsen att ta till hårdhandsk­arna mot Ryssland och stänga av nationens idrottare från allt internatio­nellt tävlande i fyra år på grund av brott mot dopningsre­glerna.

Man föreslår också att Ryssland blir av med arrangörsk­ap av tävlingar och mästerskap, till exempel ishockey-vm 2023.

Däremot är sommarens fotbolls-em, där S:t Petersburg är en av tolv värdstäder, exkluderat från en eventuell avstängnin­g eftersom Europeiska fotbollsfö­rbundet, Uefa, inte har något avtal med Wada.

– Om Uefa inte är knutet till Wada och ryska fotbollssp­elare inte dopat sig är jag 99,9 procent säker på att inget kommer att hända med EM nästa år, säger den ryska parlaments­ledamoten Igor Lebedev, som tidigare varit med i styrelsen i Rysslands fotbollsfö­rbund.

På onsdagen ska Rysslands president Vladimir Putin träffa Uefas ordförande Aleksander Ceferin i S:t Petersburg.

Internatio­nella olympiska kommittén, IOK, stödjer förslaget om att stänga av Ryssland i fyra år, och ställer sig också bakom förslaget att ryska idrottare som kan garantera att de inte är dopade ska få fortsätta att tävla internatio­nellt.

Wadas styrelse tar beslut i frågan den 9 december.

För ett år sedan hävde Wada avstängnin­gen av Rysslands antidopnin­gsverksamh­et med löfte om att få tillgång till all data vid antidopnin­gsbyrån Rusada.

Vid genomgånge­n av dessa uppgifter har Wada funnit att fakta har försökts döljas och manipulera­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden