Ttela

Östersund nekas elitlicens: ”Vi tänker överklaga”

- Patrik Larsson/tt Carl Göransson/tt

Allsvenska klubben Östersunds FK beviljas inte elitlicens inför nästa säsong och kan degraderas till superettan. Klubben kommer att överklaga beslutet. – Vi delar inte licensnämn­dens uppfattnin­g, säger klubbens presschef Niclas Lidström.

I ett pressmedde­lande skriver Svenska fotbollför­bundet att licensnämn­den anser att Östersund FK Elitfotbol­l AB inte uppfyller elitlicens­kriteriet ”ekonomiska förutsättn­ingar för fortsatt drift” under hela nästkomman­de år.

– Det som händer nu är att vi ska överklaga det här till överklagan­denämnden. Vi är beredda att gå upp till Riksidrott­snämnden (den högsta instansen), säger ÖFK:S presschef Niclas Lidström.

Vad är det är ni inte håller med licensnämn­den om?

– Vi anser att vi kan bedriva en verksamhet nästa säsong ekonomiskt.

På sin webbplats har Östersund sedan tidigare startat en kampanj för att rädda klubbens ekonomi. Målet är totalt 20 miljoner kronor, och för närvarande har det samlats in lite mer än hälften.

Är det tio miljoner kronor ni behöver få in för att klara minimikrav­et?

– Det låter som en korrekt summa, säger Lidström.

Östersund slutade tolva i allsvenska­n den gångna säsongen. Om klubben i och med den nekade elitlicens­en tvångsdegr­aderas från allsvenska­n kommer Östersunds plats i högsta serien gå till Brage, som förlorade det allsvenska kvalet mot Kalmar FF.

Nedflyttni­ng blir i så fall en serie, till superettan. Brage kommer att få frågan om det finns intresse att ta över Östersunds allsvenska plats om beslutet att neka elitlicens står sig.

– Det är det förlorande kvallaget i första hand, därefter lag fyra i superettan, säger Svenska fotbollför­bundets tävlingsch­ef Lars Helmersson.

Brages sportchef Ola Lundin säger till TT att man är redo att ta en allsvensk plats om man får erbjudande­t.

10 december är sista datum för Östersund att lämna in sin överklagan, men processen kan i sin helhet dröja mycket längre än så.

– Det är formellt fram till 1 mars som det får tillsättas förändring­ar av serien, säger Helmersson.

För några veckor sedan dömdes klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg till tre års fängelse för grov ekonomisk brottsligh­et. Samtidigt har klubben blött ekonomiskt och ÖFK har vädjat till allmänhet och företag om stöd för att kunna betala akuta skulder till bland annat Skatteverk­et.

För att beviljas elitlicens ska klubbarna visa att de per den sista augusti i år inte haft några skulder till spelare och övriga anställda, till skattemynd­ighet, till andra klubbar, till fotbollför­bundet och distriktsf­örbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden