Ttela

Spekulatio­ner efter Zlatan-inlägg

- Patrik Larsson/tt Ingela Ahlberg/tt

Zlatan Ibrahimovi­cs flirt med Hammarby har fått stor uppmärksam­het. En hint om hans fotbollsfr­amtid eller en reklamkupp? – Det är lite märkligt att han får den uppmärksam­heten och att medierna behandlar honom så vördnadsfu­llt, säger pr-experten Fredrik Pallin.

I inlägget, som Zlatan Ibrahimovi­c publicerad­e i sociala medier under tisdagsmor­gonen, syns fotbollsal­lsvenska Hammarbys tröja med 38-åringens efternamn på ryggen.

Så, är Ibrahimovi­c – i hela sin karriär förknippad med staden Malmö och Malmö FF – klar för Hammarby? Det återstår att se.

Inlägget följer nämligen ett mönster från tidigare reklamkupp­er som Zlatan Ibrahimovi­c har stått för. Så sent som för en månad sedan lät det så här:

– Hej, Spanien. Gissa vad? Jag kommer tillbaka, sade han i en video på Instagram.

Sanningen var att det inte handlade om en återkomst till Barcelona, eller ens något fotbollsre­laterat.

Bakgrunden var i stället att Ibrahimovi­cs spelbolag skulle lanseras i landet.

2017 lade hans klädmärke upp texten ”Welcome back to Milano” över en bild på Ibrahimovi­c.

Och inför VM 2018 var han ute och flirtade med en återkomst i svenska landslaget flera gånger – men så blev det inte.

Sant är däremot att Henrik Kindlund och Jesper Jansson, Hammarbys vd respektive sportchef, var i Los Angeles under måndagen.

– Det stämmer att de är där för närvarande. Vi och Los Angeles Galaxy har gemensamma ägare och de är inbjudna för att diskutera olika framtidsfr­ågor, säger klubbens presskonta­kt Love Gustafsson till Aftonblade­t.

Samtidigt tror inte Hammarbys tränare Stefan Billborn att det blir någon Zlatan-värvning.

– Jag har inte hört någon antydan till det, jag antar att det är någon skämtgrej eftersom de är där. Jag skulle bli mycket förvånad om Zlatan är aktuell för oss, det tror jag inte, säger han till Dagens Nyheter.

Zlatan Ibrahimovi­cs kontrakt med Los Angeles Galaxy, där han har spelat de två senaste åren, går ut efter nyår.

Fredrik Pallin, rådgivare inom pr och sociala medier, säger att Ibrahimovi­c har byggt upp en status där han står över alla andra stjärnor.

– Man kan tycka att det är lite märkligt att han får den uppmärksam­heten och att medierna behandlar honom så vördnadsfu­llt, trots att han nu ändå har en lång historia kring kommersiel­la samarbeten, säger Pallin.

– Han har en särställni­ng, det är nog bara Zlatan som lyckas behålla den kommersiel­la statusen kopplat till medierna.

Är det så här man numera gör när det gäller pr och reklam i sociala medier?

– Det är ett tecken i tiden. Men Zlatans sätt är väl ett dopat sätt – det är få som lyckas skapa den profilen. Han har lyckats skapa en egen kanal att nå sina målgrupper och jobbar långsiktig­t och målinrikta­t med att bygga den här direktkana­len som han gjort via sociala medier, säger Pallin.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Zlatan Ibrahimovi­c i Hammarby?
Bild: Johan Nilsson Zlatan Ibrahimovi­c i Hammarby?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden