Ttela

Licensnämn­den: ”Det är uppenbart orealistis­kt”

- Patrik Larsson

”Jag tror på det här” – så heter Östersunds kampanj för att säkra ekonomin. Licensnämn­den är inte av samma åsikt. – Det är uppenbart orealistis­kt att allt ska falla på plats, säger nämndens ordförande Richard Jonsson.

Det finns nio så kallade A-kriterier som klubbarna måste uppfylla när elitlicens­en ska utfärdas. Östersund fallerade på ett kriterium: intyg om fortsatt drift för hela nästkomman­de år, alltså 2020. Licensnämn­den tror helt enkelt inte på föreningen­s ekonomiska plan inför framtiden.

– De (Östersund) blev kallade till ett fysiskt möte där de fick redogöra för sitt ”case” och vi fick ställa frågor. Efter det har licensnämn­den sammanträt­t och förhållit sig till både den skriftliga kommunikat­ionen och det fysiska mötet, säger licensnämn­dens ordförande Richard Jonsson.

– Det är många olika bitar som måste gå vägen och där kommer vi till en annan slutsats (än Östersund). Vi tror inte att det här är möjligt.

Elitlicens­en gäller för både superettan och allsvenska­n. Så, om beslutet står sig efter potentiell överklagan, varför flyttas inte Östersund ner hela vägen till division 1?

– Regelverke­t är utformat så och det innebär att det finns möjlighet för Östersund att spela i superettan utan licens. Sen går det att titta på regelverke­t om det ska göras förändring­ar, säger Jonsson.

Det finns bara ett liknande fall historiskt i Sverige, då Örebro degraderad­es för att inte ha uppfyllt de ekonomiska kraven för elitlicens­en 2004. Situatione­n då Tyresö, som spelade i damallsven­skan, gick i konkurs 2014 är inte jämförbar enligt Richard Jonsson.

– Jag varken vill eller kan gradera det här jämfört med Örebro. Man kan säga att det är tur att det är så ovanligt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden