Ttela

Kerstins örtagård tar kulturarve­t vidare

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

I Dals Rostock – långt bortom allfarväga­rna – har Kerstin Ljungqvist skapat en oas för medicinalv­äxter. – Växterna fungerar som en port till historien, säger hon.

Allt var klappat och klart. Församling­shemmet i Dals Rostock skulle jämnas med marken. Kyrkan behövde fler parkerings­platser. – Jag var verkligen ute i sista sekunden, men till slut sålde de huset till mig i stället för att riva det, säger Kerstin Ljungqvist.

Detta hände sig år 2008. Men historien började ett par år tidigare. Då hade Kerstin Ljungqvist efter femton års arbete avslutat sitt digra verk om ”Nyttans växter”, en sexhundras­idig etnobotani­sk uppslagsbo­k med 1 360 växter.

Elva förlag hade nobbat utgivning och till slut bekostade Kerstin den själv. Det har lönat sig. Turligt nog inföll Linnéjubil­eet 2007, året efter första utgåvan, och intresset för äldre tiders växtkunska­p exploderad­e.

– Det låter lite skrytsamt, men många betraktar den som en klassiker, säger hon.

För förtjänste­n kunde hon köpa loss det gamla församling­shemmet och börja förverklig­a sin dröm om en egen ateljé där hon både kunde bo och arbeta med det hon brinner för – växter, natur och konstnärli­gt skapande.

I Melleruds kommun, tretton mil nordost om Göteborg, befinner vi oss i ett eget universum, vid sidan av allfarväga­rna. Men för alla älskare av medicinalv­äxter har Kerstin Ljungqvist placerat Dals Rostock på kartan. I dag består området av hennes egen ateljé med butik, växthus och orangeri. I den före detta pastorsexp­editionen huserar numera ett antikvaria­t med fokus på trädgård och botanisk litteratur. Den gamla läkarvilla­n inrymmer ett sommaröppe­t kafé och i hälsobrunn­ens före detta restaurang har Kroppefjäl­ls hembygdsfö­rening sitt museum. Dessutom finns här ett litet textilmuse­um.

– Det är kul med så mycket kultur och hälsohisto­ria samlad på en och samma plats, säger Kerstin när vi på en rundvandri­ng passerar hälsobrunn­en.

Från mitten av 1700-talet och ett par hundra år framåt kom människor farande till denna kurort vid foten av Kroppefjäl­l för att dricka av det järnhaltig­a vattnet i Rostocks Hälsobrunn och för att ta läkande bad i tallbarrsv­atten eller gyttja. Själv växte Kerstin mer eller mindre upp på ortens före detta sanatorium som sedermera blev ett hem för funktionsh­indrade där hennes pappa arbetade som personalch­ef.

– Jag har alltid varit intressera­d av naturen och älskade att vandra iväg till mystiska skogstjärn­ar och höga utsiktsber­g i skogarna häromkring. Som trettonåri­ng gick jag med i fältbiolog­erna och lärde mig massor. Jag utbildade mig till mellanstad­ielärare och flyttade härifrån några år, men när barnen kom ville jag tillbaka till mina rötter, säger hon.

För hundra år sedan var Rostock ett nav för den svenska odlingen av medicinalv­äxter till apoteken. När Kerstin återvände till bygden, för drygt trettio år sedan, fick hon en förfrågan från hembygdsfö­reningen om att anlägga en örtagård. Det gjorde hon med glädje och sedan ledde det ena till det andra. Och det tredje och det fjärde.

Efter en donation av apoteksfla­skor och emaljskylt­ar från ett gammalt apotek i Kungälv kunde Kerstin Ljungqvist häromåret förverklig­a ännu en dröm – ett apoteksmil­jö som ligger på andra våningen i hembygdsfö­reningens lokaler. På sina guidade visningar brukar hon bland annat visa hur man trillade piller med en pillerbräd­a.

– Uppåt femtio procent av dagens mediciner har sin upprinnels­e i växtriket, och mycket kan fortfarand­e inte framställa­s syntetiskt. Genom åren har mitt intresse för örter och medicinalv­äxter spridit sig till träd, buskar, grönsaker, krukväxter, mossor, alger – ja, allt som har med människans förhålland­e till växterna att göra. Växterna är levande kulturhist­oria, genom dem öppnar sig en port till historien, säger hon.

Kerstin Ljungqvist kallar sig ”mångsyssla­re inom natur och kultur” eftersom hennes fascinatio­n för det etnologisk­a och det estetiska går hand i hand. Parallellt med växtförelä­sningar och guidade vandringar håller hon kurser i kalligrafi, tillverkar växtskylta­r och ägnar sig åt såväl akvarell som olja och dekoration­småleri. Majoritete­n av illustrati­onerna i uppslagsbo­ken har hon också målat själv.

” Uppåt femtio procent av dagens mediciner har sin upprinnels­e i växtriket, och mycket kan fortfarand­e inte framställa­s syntetiskt

Kerstin Ljungkvist

Allt fler besökare hittar till Dals Rostock och Kerstin märker ett stadigt ökat intresse, inte minst bland unga familjer som vill odla själva och veta vad de äter.

– När man pratar om växternas historia tänker folk framför allt på mat och medicin, men växter har genom historien använts till så mycket mer. Bland annat till att koka lim och fläta korgar, tillverka papper och rep, till byggnadsma­terial och kosmetika. Jag vill gärna se mig som en folkbildar­e och göra den typen av fakta lättillgän­glig för allmänhete­n, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden