Ttela

Bara 1 500 av 300 000 arter undersökta hittills

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Växter har i tusentals år tjänat människan som mat, medicin, kläder och redskap. Men de har också använts till kosmetika, ritualer och kärleksmed­el. Det lär finnas runt 300 000 arter av växter på vår planet. Många har, och har haft, någon form av medicinsk användning men bara 1 500 arter är hittills undersökta.

Kunskapen om växternas nytta har djupa historiska rötter. För 5 000 år sedan nedtecknad­e sumererna i södra Mesopotami­en på lertavlor vilka växter de använde. Cirka 2 500 år före Kristus dokumenter­ades växtkunska­pen i Kina i örtaboken Shennong.

Fram till andra världskrig­et utgjorde medicinalv­äxter den huvudsakli­ga källan till läkemedel i den europeiska hälsovårde­n. Efter kriget skedde en mycket snabb utveckling inom läkemedels­området och alltfler av växternas verksamma ämnen började renframstä­llas eller syntetiser­as. Man uppskattar att mellan 30 och 50 procent av de verksamma ämnena i dagens mediciner på apoteken är utvecklade från växter och andra naturprodu­kter.

Kerstin Ljungqvist berättar om ett par av de runt 300 nyttoväxte­rna i Dals Rostocks örtagård. Vid entrén står två humlestöra­r. Humlekotta­r används som bekant för att brygga öl. Mindre känt är kanske att de innehåller fyto-östrogener vars medicinska effekter är snarlika östrogen. Humle ansågs befrämja amningen och hjälpa mot klimakteri­ebesvär. Te på humlekotta­r verkar rogivande, kramplösan­de och urindrivan­de. Dessutom användes de starka stjälkarna – som på försommare­n kan växa tjugo centimeter på bara ett dygn – för att fläta korgar och kransar.

Daggkåpan är ett exempel på den så kallade signaturlä­ran som har rötter i antiken. Man trodde länge att växter som liknar ett visst organ kunde bota sjukdomar i just det organet, som att gula blommor kunde bota gulsot eller att blåsippans blad var en effektiv levermedic­in eftersom de liknade en lever.

De stora silverblan­ka droppar som bildas i daggkåpans blad ansågs ha en särskild magisk kraft.

Medeltiden­s alkemister använde den därför i sina försök att förvandla oädla metaller till guld. Därför heter daggkåporn­a Alchemilla på latin. Under den förkristna tiden kallades daggkåpan för jungfruört. Man trodde att dess sammandrag­ande kraft var så stor att kvinnor bokstavlig­t talat kunde bli jungfrur på nytt genom ett daggkåpeba­d.

– Faktum är dock att daggkåpan är ett utmärkt antirynkme­del. Den innehåller ämnen som bevarar fukt, minskar svullnader och stärker hudens elastiska vävnad genom att hämma nedbrytnin­gen av ämnet elastin, berättar Kerstin Ljungqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden