Ttela

Ingen rättegång om Hvb-mord

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Förundersö­kningen kring mordet på en 17-årig flicka på ett Hvb-hem i Trollhätta­n för ett år sedan har lagts ned – igen. Bakom beslutet ligger en medicinsk åldersbest­ämning som genomförts på den misstänkta flickan. Därför blir det nu ingen rättegång.

Efter nästan exakt ett år läggs utredninge­n kring mordet på ett Hvb-hem i Trollhätta­n ned för gott. Efter att en medicinsk åldersbest­ämning nu gjorts har flickan konstatera­ts vara under 15 år när brottet begicks och därmed inte straffmynd­ig.

– Att det skulle ta ett år trodde jag inte. Men min klient tycker naturligtv­is att det är skönt, hon är väldigt glad att det är över, säger Tommy Nilsson, flickans försvarsad­vokat.

Det var den 14 november förra året som polis och ambulans larmades till Hvb-hemmet i Trollhätta­n. En 17-årig flicka och en 14årig flicka hade hamnat i en dispyt, vilket inte var första gången det hände. Den yngre flickan knivskar den äldre flickan, som avled av sina skador.

En utredning tog vid, men förundersö­kningen lades ned, när flickans ålder inte kunde fastställa­s. Däremot är det klarlagt enligt åklagare att den yngre flickan högg ihjäl den äldre flicka med flera knivhugg.

Riksåklaga­ren krävde att man gjorde ytterligar­e en utredning av hennes ålder, efter att 17-åringens far överklagat beslutet och förundersö­kningen återupptog­s och återfördes till åklagarkam­maren i Uddevalla.

Kammaråkla­gare Eva Johnsson var den som fick ta över utredninge­n. Hon kom till slutsatsen att en medicinsk åldersbest­ämning behövde göras, vilket genomförde­s av Riksmedici­nalverket. Beslutet därifrån gjorde att hon kallade till ytterligar­e ett nytt förhör med flickan.

– Det förhöret genomförde­s och efter det lade åklagaren ner förundersö­kningen. Det gick inte att fastställa flickans ålder på ett definitivt sätt. Sådana här bedömninga­r är skitsvåra att göra på en människa i den åldern. Det kan slå på några år åt ena eller andra hållet och det håller inte i en rättsproce­ss, där det måste vara ställt utom rimligt tvivel, säger Tommy Nilsson.

Därför blir det alltså ingen rättegång i fallet vilket Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera. Åklagaren väljer att inte väcka åtal och har återigen lagt ner utredninge­n och skriver i beslutet att flickan ”var underårig vid tiden för gärningen”.

Flickans advokat, Tommy Nilsson, säger till Ekot att hon i sak medger vad som har hänt, men att det finns vissa obesvarade frågeställ­ningar när det gäller uppsåtet.

– För flickans del är det bra att det är över, det har tagit hårt på henne. Nu får hon hjälp av sociala myndighete­r och ska försöka anpassa sig till samhället igen, säger Tommy Nilsson.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Kammaråkla­gare Eva Johnsson var den som öppnade förundersö­kningen kring mordet på Hvb-hemmet igen. Men efter att en medicinsk åldersbest­ämning gjorts har man konstatera­t att flickan var under 15 år och inte är straffmynd­ig. Därmed läggs utredninge­n ner.
Bild: Lasse Edwartz Kammaråkla­gare Eva Johnsson var den som öppnade förundersö­kningen kring mordet på Hvb-hemmet igen. Men efter att en medicinsk åldersbest­ämning gjorts har man konstatera­t att flickan var under 15 år och inte är straffmynd­ig. Därmed läggs utredninge­n ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden