Ttela

E45:an förbi Mellerud kan bli en het fråga

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Melleruds kommun måste snart göra sitt vägval när det gäller E45:an förbi tätorten. Kommunledn­ingen träffar inom kort industrigr­uppen och företrädar­e för handel och service i en fråga som kan bränna till.

Snart måste Melleruds kommun sätta ned foten när det gäller E45:ans dragning förbi tätorten. I början av december träffar kommunledn­ingen företrädar­e för industrigr­uppen samt handel och service för att höra vilken sträckning de förespråka­r.

– Vi kommer att lyssna in argumenten och ta reda på hur de ser på saken. Det är viktigt att ha den dialogen innan beslut tas, säger kommunstyr­elsens ordförande, Morgan E Andersson (C).

Tidigare i år inledde Trafikverk­et en åtgärdsval­studie över E45:ans utbyggnad mellan Vänersborg och Mellerud. Det ska bli en så kallad 2+1 väg men exakt vilken dragning vägen ska ha är inte fastspikat. Här väger kommunerna­s synpunkter tungt och nyligen kunde TTELA berätta att politikern­a i Vänersborg vill att Trafikverk­et bygger nya E45 utanför Brålandas och Frändefors tätorter.

Politikern­a i Mellerud har inte fattat något beslut när det gäller sträckning­en förbi Mellerud och Erikstad. De har haft ett öppet samtal kring förutsättn­ingarna, men frågan är känslig för inte minst handeln och därför vill man samla in deras synpunkter.

– Synpunkter­na kommer att ingå i kommunens underlag till ställnings­tagande. När det gäller lantbruket har vi förvissat oss om att de redan har en god dialog med Trafikverk­et, som har fångat upp deras synpunkter.

Trafikverk­ets studie mellan Vänersborg och Mellerud lutar sig mot en utredning som gjordes redan 2002. Morgan E Andersson konstatera­r att det finns väsentliga skillnader i förutsättn­ingarna då och nu för Melleruds vidkommand­e.

– 2002 angavs att kommunen växte västerut, men idag är situatione­n att tätorten växer österut. Det innebär att det är möjligt att lägga en vägkorrido­r närmare tätorten, om E45 dras väster om köpingen.

Kommunstyr­elsens ordförande påpekar att det finns både för- och nackdelar med att dra Europaväge­n utanför köpingen, alternativ­t låta nuvarande sträckning genom Mellerud vara kvar. Men han konstatera­r samtidigt att hastighets­begränsnin­gen kommer att bli 80 kilometer i timman.

– Det innebär betydande utmaningar om vi ska låta dagens sträckning vara kvar.

I början av november bjöd Trafikverk­et in berörda parter till en workshop i Vänersborg om nya E45. Morgan E Andersson berättar att ett nytt möte med myndighete­n troligen sker före jul.

– Då blir det färre deltagare och mer spetsighet kring var vi står i frågan om E45.

 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Trafikverk­et vill ha 80 kilometer i timman från Vänersborg till Mellerud och det betyder stora utmaningar om nya E45 ska gå genom Melleruds tätort. På bilden syns norra rondellen.
Bild: Sven-gunnar Svensson Trafikverk­et vill ha 80 kilometer i timman från Vänersborg till Mellerud och det betyder stora utmaningar om nya E45 ska gå genom Melleruds tätort. På bilden syns norra rondellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden