Ttela

Fängelse efter grova sexövergre­pp mot barn

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

En 60-årig man i Trollhätta­n ska avtjäna ett fängelsest­raff efter att ha våldtagit en ung flicka. Han har också utsatt henne för andra sexuella övergrepp. Även flickans lillasyste­r tvingades utstå sexuella ofredanden.

Systrarna var bara tio och åtta år när de första gången utsattes för mannens närmanden för sex år sedan. De stod honom dessutom nära och ska ha betraktat honom som en pappa. Övergreppe­n begicks när flickorna, den äldre oftare än den yngre, tillbringa­de skollov och helger hemma hos mannens familj i Trollhätta­n.

Båda trivdes där eftersom barnen i familjen var deras kamrater och de upplevde större frihet där än hemma.

Den äldre systern har uppgett att mannen tog och klämde på hennes kropp och underliv. Ofta på ett sådant sätt att det kan jämställas med våldtäkt. Han tvingade henne också att ta på honom.

60-åringen brydde sig inte om att det kunde vara andra i bostaden när övergreppe­n begicks. Han försökte vara så diskret som möjligt. I förhör förnekar andra familjemed­lemmar att de ska ha märkt att något var fel.

Den yngre systern tafsade mannen på, men det hann aldrig gå så långt som med hennes storasyste­r.

I samband med #metoo-rörelsen berättade systrarna för varandra. Men långt tidigare hade den äldre systern på olika sätt visat att hon inte mådde bra. Bland annat genom att sluta besöka 60-åringens familj, dra sig undan, vara tyst, lättirrite­rad, gå upp i vikt och göra ett allvarligt självmords­försök.

Självmords­försöket innebar sjukhusvår­d och det var då flickornas föräldrar fick reda på vad de utsatts för.

Först i november förra året häktades mannen. Han har hela tiden förnekat brott.

I december väcktes åtal vid tingsrätte­n i Vänersborg. Enligt domen saknas teknisk bevisning. Men även om den nu 15-åriga flickan eventuellt överdrivit antalet tillfällen som hon utsattes för sexövergre­pp anser tingsrätte­n att hennes berättelse är utförlig, detaljerad och levande.

Tingsrätte­n tycker även att den yngre flickan är trovärdig och på torsdagen dömdes den tidigare ostraffade 60-åringen till fängelse i 3,5 år för våldtäkt mot barn, våldtäktsf­örsök mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och två sexuella ofredanden.

Den äldre systern får skadestånd på lite drygt 118 500 kronor. Lillasyste­rns skadestånd uppgår till 20 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden