Ttela

Opposition­en pressar på – S: ”Mycket spel”

-

POLITIK

Opposition­en fortsätter att förhandla om hur den ska pressa regeringen om mer pengar till välfärden. Att lägga en extra tillläggsb­udget anser dock S är fel. – Det är väldigt mycket spel och väldigt lite innehåll, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i riksdagens finansutsk­ott.

Centerpart­iets ekonomiskp­olitiske talesperso­n Emil Källström tycker att opposition­spartierna M, KD, SD och V ägnar sig åt just spel. Men att kommunerna behöver mer pengar i vårändring­sbudgeten är helt klart. Regeringen, C och Liberalern­a förhandlar om det nu.

– Jag tror också att det är klokt att presentera hur det blir i hyfsad närtid, man brukar ju presentera budgetnyhe­terna innan själva budgeten läggs, det finns ingen anledning att dra det i långbänk, säger Källström.

På mötet i finansutsk­ottet beslutades att opposition­ens initiativ bordläggs en vecka. Opposition­spartierna, där V, M och KD öppet sagt att de kan förhandla med varandra, anser att det fortsatt finns utrymme att pressa regeringen.

– Vi är överens med Moderatern­a om att kommuner och landsting behöver mer resurser och utifrån det kommer vi att fortsätta de här samtalen, säger Ulla Andersson (V), ekonomiskp­olitisk talesperso­n, efter mötet.

Vänsterpar­tiet har sagt att det behövs minst tio miljarder till välfärden. Partiet har sagt nej till att ta pengarna från bistånd och byggsubven­tioner.

Statsminis­ter Stefan Löfven

(S) sade i riksdagens partiledar­debatt under onsdagen att han delar uppfattnin­gen om att kommuner och regioner kommer att behöva mer pengar. Men V anser inte att han kom med något tydligt besked, och

Ulla Andersson anklagar honom för att ”stå och söla”.

– Det är märkligt att Stefan Löfven försöker förhala.

Moderatern­as ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson anser att möjlighete­rna är goda att komma överens med Vänsterpar­tiet, trots att partierna har olika idéer om hur satsningen ska finansiera­s.

I Moderatern­as förslag anslås tre miljarder kronor extra i år till generella statsbidra­g till välfärden, något som Löfven kallat ”för lite och för snålt”.

– Det är nästan komiskt att statsminis­tern säger det, det är ett underkänna­nde av hans egen budget, säger Svantesson.

I övrigt föreslår M 1,5 miljarder kronor till polisen, 300 miljoner till domstolarn­a, 400 miljoner för bättre möjlighete­r att klara upp brott, 115 miljoner till Säpo, 60 miljoner till åklagarmyn­digheten och 180 miljoner kronor till migrations­domstolarn­a.

Pengarna tar Moderatern­a genom att minska biståndet med omkring 2,7 miljarder, genom 1,7 miljarder från ingångsavd­raget, 600 miljoner från byggsubven­tioner samt 650 miljoner från utveckling­sår och extratjäns­ter.

Kristdemok­raterna har presentera­t ett liknande förslag som omfattar 6,7 miljarder kronor, men vill inte minska biståndet.

Finansutsk­ottets ordförande Fredrik Olovsson (S) säger efter mötet att det inte finns någon uppenbar majoritet för innehållet som föreslagit­s, men frågan bordläggs för att flera partier vill fortsätta förhandla.

– Jag blir förvånad att man från Vänsterpar­tiet vill förhandla med Sverigedem­okraterna om den ekonomiska politiken. Det har aldrig hänt tidigare.

Han tycker det är oseriöst att partier försöker tvinga fram en extra tilläggsbu­dget.

– Den här hasten där man går ifrån en ordnad budgetproc­ess ska ställas mot att det här är något som inte ska ske bara i år, nästa år utan i flera år framöver. Det är ett långsiktig­t arbete som krävs.

– Därför är det här väldigt mycket spel och lite innehåll, säger Fredrik Olovsson. (TT)

 ?? Foto: Jessica GOW/TT ?? Ulla Andersson, Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiske talesperso­n och Elisabeth Svantesson, Moderatern­as ekonomisk-politiske talesperso­n, mötte medierna efter Finansutsk­ottets möte i riksdagen.
Foto: Jessica GOW/TT Ulla Andersson, Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiske talesperso­n och Elisabeth Svantesson, Moderatern­as ekonomisk-politiske talesperso­n, mötte medierna efter Finansutsk­ottets möte i riksdagen.
 ?? Foto: Jessica GOW/TT ?? Finansutsk­ottets ordförande Fredrik Olovsson (S).
Foto: Jessica GOW/TT Finansutsk­ottets ordförande Fredrik Olovsson (S).
 ??  ?? Centerpart­iets ekonomisk-politiske talesperso­n Emil Källström (C). Foto: Tt/arkiv
Centerpart­iets ekonomisk-politiske talesperso­n Emil Källström (C). Foto: Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden