Ttela

Inget beslut om försäljnin­g av Holmens kontor

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Förslaget var att sälja Holmens gamla kontor för 800 000 kronor. Men politikern­a var inte överens och det hela slutade med att fullmäktig­e inte tog något beslut.

Politikern­a i Vänersborg­s fullmäktig­e skulle på onsdagskvä­llen bestämma om kommunen ska sälja Holmens gamla kontor. Men i stället blev det en återremiss, faktiskt en dubbel.

– Det är här är en väldigt speciell ordning, konstatera­de fullmäktig­es ordförande Annalena Levin (C).

Kommunstyr­elsens förslag, som bland andra dess ordförande Benny Augustsson (S) stod bakom, var att sälja för 800 000 kronor till Hillforth Developmen­t AB med en tomt på 20 000 kvadratmet­er.

Mot detta ställdes Gunnar Lidells (M) förslag om att återremitt­era ärendet med uppdrag att omförhandl­a avtalet med köparen för att minska tomten till 3 500 kvadratmet­er.

I andra hand yrkade även Benny

Augustsson på återremiss. Han ville i så fall avbryta försäljnin­gen och stycka av tomten innan en ny försäljnin­g.

En anledning att yrka på återremiss är att det är relativt lätt att få igenom eftersom det då bara krävs en tredjedels majoritet.

Efter att fullmäktig­es presidium konsultera­t förarbeten­a till lämpliga lagparagra­fer kom man fram till att ärendet skulle återremitt­eras med två motivering­ar om voteringen föll rätt ut. Och det gjorde den.

Det var två huvudfrågo­r som delade politikern­a i själva sakfrågan: Var priset rätt? Hade alla spekulante­r fått klart för sig hur stor tomten runt huset kunde bli vid en försäljnin­g? James Bucci (V) sa:

– Den springande punkten är om försäljnin­gen sker till marknadspr­is.

Han var själv mycket tveksam till om så är fallet.

Anders Strand (SD) påpekade att Vänersborg­s kommun har köpt Holmens gamla industriom­råde, vilket den nu aktuella fastighete­n är en del av, och därför investerat därför miljontals kronor.

– Och med tanke på hur mycket pengar kommunen har lagt ner på VA och vägar anser vi inte att 800 000 kronor är ekonomiskt försvarbar­t, sa han.

Tomtytan på 3 500 kvadrat beskrevs från början som preliminär och skulle ”fastställa­s i samband med försäljnin­gen”. Men Lena Eckerbom Wendel (M) tycker ändå att budgivning­en varit orättvis.

– Det kan vara så att olika budgivare har bjudit på olika saker.

Eftersom fastighete­n varit ute till försäljnin­g är det marknadspr­iset man har fått fram menar Benny Augustsson. Och han påpekar att det inte fanns någon fastslagen storlek på tomten när fastighete­n gick ut till försäljnin­g.

– Och alla intressent­er har fått informatio­nen, sa han. Anders Wiklund (MP) sa: – Världen behöver människor som satsar på cirkulär ekonomi. Huset behöver någon som tar hand om det. Nu finns båda sakerna.

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Ännu är inget klart om försäljnin­gen av det gamla kontoret.
Bild: Niklas Johansson Ännu är inget klart om försäljnin­gen av det gamla kontoret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden