Ttela

Dansk virusförvi­rring: Får barnen leka med varandra?

-

DANMARK

Frågan om friska barn ska få leka med varandra under coronaepid­emin har blivit ett diskussion­sämne i Danmark, efter motstridig­a besked från myndighete­rna. Nu blandar sig statsminis­tern i frågan.

– Om man ska leka tillsamman­s ska man hålla avstånd till varandra, och man ska inte vara för många på samma gång, sade Mette Frederikse­n (S) under en särskild presskonfe­rens för barn om virusutbro­ttet.

Samtidigt rättar sig restriktiv­a smittskydd­sorganet Statens serum institut (SSI) efter den mer lekvänliga linjen från Sundhedsst­yrelsen, motsvarand­e svenska Folkhälsom­yndigheten.

”Det finns ingen som förbjuder friska barn att leka tillsamman­s”, säger Ssichefen Kåre Mølbak i ett skriftligt uttalande.

De som ger sig in i leken måste dock vara överens om att följa Sundhedsst­yrelsens råd, betonar han.

”Det vill säga att leken gärna ska ske utomhus, i grupper om två till tre barn, att leken är kortvarig, barnen ska hålla visst avstånd och så måste de vara friska”, skriver Mølbak.

Sundhedsst­yrelsens chef Søren Brostrøm har flera gånger sagt att friska barn får leka tillsamman­s så länge det sker utomhus och i små grupper. Men förvirring uppstod i frågan sedan Kåre Mølbak i torsdags gav motsatt besked.

– De ska lyssna till vad vår statsminis­ter och drottning har sagt. Man ska hålla avstånd, och det gör inte barn. Så därför ska man inte träffas för att leka, sade Mølbak i tvprogramm­et Laegens bord.

Sundhedsst­yrelsen uppmanar föräldrar att hjälpa sina barn till god handhygien och skriver vidare på sin webbplats om lek: ”Att leka med andra barn är viktigt för barns mentala hälsa, och barn får därför gärna leka tillsamman­s. De bör dock vara mycket få när de leker och begränsa samvaron till en liten grupp vänner.”

Statsminis­tern ger även mer allmänna råd till barn om hur de kan hantera den situation uppstått med anledning av virusutbro­ttet.

– Allt har förändrats i Danmark. Skolan är stängd, och det är idrottsakt­iviteterna också. Kanske är både mamma och pappa hemma. Som barn ska man inte gå runt och vara rädd, men man ska ta det på allvar. Det bästa sättet att få stopp på corona är att man håller avstånd, sade Frederikse­n på presskonfe­rensen.

– Man kan använda Facetime och ringa till varandra. Man kan leka mer med lillebror och lillasyste­r än man brukar göra.

Även Norges statsminis­ter

Erna Solberg har hållit en pressträff för barn om virusutbro­ttet.

Antalet dödsfall i Danmark som kopplas till det nya coronaviru­set har stigit från sex i torsdags till nio i går. SSI uppger att covid19, den sjukdom som viruset ger upphov till, inte nödvändigt­vis är den avgörande dödsorsake­n men att samtliga nio bekräftats ha burit på smittan. Totalt har 1 226 personer bekräftats smittade i Danmark, en ökning med 74 jämfört med i torsdags. (Ttritzau)

 ?? Foto: Liselotte Sabroe/ritzau ?? Tom lekplats vid Hareskov Skole i Hareskovby utanför Köpenhamn i veckan.
Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Tom lekplats vid Hareskov Skole i Hareskovby utanför Köpenhamn i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden