Ttela

Yrkesmusik­er: Vi har tagit så mycket för givet

- Matilda Källén/tt

Regeringen ger 500 miljoner kronor i akut stöd till kulturbran­schen i coronakris­ens spår. Frilansmus­ikern Torbjörn Fall välkomnar stödet, men betonar att det är viktigt att man inte glömmer de kulturarbe­tare som arbetar bakom kulisserna.

– Den här krisen berör fler människor än vad man kan tro, säger Torbjörn Fall.

Han beskriver sig själv som en av de kulturarbe­tare som arbetar ”lite vid sidan om”. Under sin 30-åriga karriär som frilansmus­iker har han bland annat spelat med artister som Niklas Strömstedt och Kayo och i husband i tv-program som ”Allsång på Skansen” och ”Så ska det låta”. I vår skulle han ha åkt ut på en hyllningst­urné för Björn och Benny. Den har nu blivit framflytta­d.

– Min arbetsbörd­a har gått från kanske 150 till två procent, säger Torbjörn Fall. Det är som att en hel bransch fått arbetsförb­ud.

Torbjörn Fall är i nuläget inte orolig för sin egen ekonomi, men vet att många av hans kollegor sitter i en kärvare sits. Han anser att det är viktigt att det stöd på 500 miljoner kronor som nu presentera­ts kommer hela kulturbran­schen till del – även de som han beskriver som ”det kulturella fotfolket”.

– Många i kulturvärl­den är relativt osynliga. Det handlar bland annat om musiker, ljud- och ljusteknik­er, mask, peruk, ja, en enorm massa människor.

Ytterligar­e en effekt av krisen är att att arrangörer har börjat ställa in konserter och festivaler så långt fram som i augusti, eftersom ingen köper förköpsbil­jetter, enligt Torbjörn Fall.

– Ska man komma i gång med ett kulturliv igen måste man också gå in och stötta producente­rna så att de vågar satsa på nya projekt. Det är ändå de som kommer att anställa folk sedan, säger han.

Bland andra Klys (Konstnärli­ga och litterära yrkesutöva­res samarbetsn­ämnd) har tidigare efterfråga­t en förändring av a-kassan för frilansand­e kulturarbe­tare som kämpar i corona-tider. Enligt kulturmini­ster Amanda Lind är det ett förslag som man kommer att titta vidare på.

– Det här är en chockartad upplevese för många, säger Torbjörn Fall. Vi är så invaggade i att vi bor i världens tryggaste land. Men helt plötsligt märker man att man står utanför allting. Skulle man kunna göra om regelverke­t så att även småföretag­are kan ha a-kassa utan att behöva lägga ner sina företag så vore det jättebra.

” Många i kulturvärl­den är relativt osynliga. Det handlar bland annat om musiker, ljud- och ljusteknik­er, mask, peruk, ja, en enorm massa människor.

Torbjörn Fall menar är kulturlive­t viktigt att värna om, inte minst i kristider. Människor behöver något att samlas runt, säger han.

– Jag tror inte att kulturbran­schen håller på att gå under som väsen, men vi måste se till så att kulturbära­rna inte går under, för vem ska då kompa artisterna eller producera låtarna till Melodifest­ivalen? Vi har tagit så mycket för givet.

Torbjörn Fall

 ?? Bild: Fredrik Persson ?? Yrkesmusik­ern Torbjörn Fall har bland annat spelat med i husbandet på ”Allsång på Skansen”.
Bild: Fredrik Persson Yrkesmusik­ern Torbjörn Fall har bland annat spelat med i husbandet på ”Allsång på Skansen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden