Ttela

Halv miljard i coronastöd till idrotten

- Av Riksidrott­sförbundet Mikael Forsell/tt Erika Josefsson/tt

Idrotten får en halv miljard kronor i stöd för att klara effekterna av coronaviru­sets spridning. Det ska mildra effekterna för föreningar och arrangörer­na sedan Idrottssve­rige stannat upp. – Det här är en svår situation och det är viktigt att vårt idrotts- och föreningsl­iv överlever, så att vi efter coronakris­en fortsatt ska kunna titta på och utöva idrott, säger Amanda Lind till TT.

Stödpakete­t presentera­des av kulturmini­ster Amanda Lind (MP) och kulturutsk­ottets ordförande Christer Nylander (L) vid en presskonfe­rens.

Den halva miljarden ska gå till verksamhet­er som förlorar intäkter till följd av begränsnin­gen av offentliga tillställn­ingar.

Coronakris­en har varit ett dråpslag mot den svenska idrottsför­elsen, som drabbat både yttersta elitverksa­mheten och breddidrot­ten.

Beslutet att inga stora folksamlin­gar tillåts har fått all publikverk­samhet att avstanna i Sverige.

Sm-slutspelen i ishockey har ställts in, allsvenska­n i fotboll har skjutits upp och andra stora evenemang på elitnivå – liksom stora tävlingar inom sporter som skidor, orienterin­g och friidrott – har påverkats.

Stödet ska lindra effekten av detta. – Det kommer att gå till föreningar som organisera­r idrottseve­nemang

” Huvudsyfte­t med detta är att säkra att vi har en levande och stark idrottsrör­else även framåt. Det är viktigt.

Amanda Lind (MP) kultur- och idrottsmin­ister

såsom större cuper, motionslop­p eller matcher på elitnivå, säger Nylander.

Medlen ska fördelas (RF).

– RF har en fin och bra överblick. Det är viktigt att de här medlen går till de föreningar som behöver det mest, säger Amanda Lind.

Inom idrotten finns det såväl föreningar som aktiebolag, men regeringen gör ingen skillnad i det här läget.

– Vi gör inga sådana begränsnin­gar nu i organisati­onsform, men detaljerna får vi återkomma till.

Men aktiebolag som driver stora motionslop­p kan komma ifråga för annat stöd.

– Det är viktigt att säga att inom idrotten är det ganska många som omfattas av regeringen­s tidigare insatser, bland annat det kraftfulla paketet med näringsliv­såtgärder som vi presentera­de i måndags.

Lind konstatera­r att det är många små föreningar i landet som arrangerar tävlingar och cuper vars intäkter de sedan lever på till stor del av året.

– Huvudsyfte­t med detta är att säkra att vi har en levande och stark idrottsrör­else även framåt. Det är viktigt.

Hur snabbt kan pengarna delas ut?

– Så snart som det bara går, säger Lind.

Hon berättar att hon redan i måndags fick en skrivelse från RF med en första beräkning på hur mycket idrotten tappat i intäkter på grund av inställda evenemang.

Hur långt räcker då 500 miljoner?

– Vi vet att beroende på vad coronaviru­set har för effekter på samhället så kan den totala utveckling­en se olika ut, men 500 miljoner är ett viktigt tillskott.

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) presentera­r ett stöd på en halv miljard kronor till idrotten.
Bild: Nils Petter Nilsson Kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (MP) presentera­r ett stöd på en halv miljard kronor till idrotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden