Ttela

Så omorganise­rar Nu-sjukvården

- Teo Kristjanss­on teokri@bohuslanin­gen.se 0522-99229

Nyheter: För att i framtiden kunna klara av ett ökat antal coronasmit­tade patienter har Nu-sjukvården omorganise­rat bland sina avdelninga­r.

För att i framtiden kunna klara av ett ökat antal coronasmit­tade patienter har Nu-sjukvården omorganise­rat bland sina avdelninga­r. – I takt med att viruset utvecklas måste vi rigga oss för den utveckling­en, säger Niklas Claesson, Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef.

Två avdelninga­r på Näl stänger för att klara coronapati­enter, något som P4 Väst var först med att berätta om.

I ett internmedd­elande till personalen inom Nu-sjukvården som Bohuslänin­gen har fått ta del av meddelas personalen att nya avdelninga­r kommer att upprättas.

– Det är en konsekvens av att vi ställer in planerad vård som kan vänta. Eftersom vi inte gör den här typen av vård som kan vänta just nu så behövs inte längre vårdplatse­rna för det ändamålet. Däremot kommer vi behöva personal som kan arbeta med patienter som har covid-19, säger Niklas Claesson, Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef.

Avdelninga­rna som berörs är avdelning 29 och avdelning 27 på Näl. Avdelning 29 MAVA, medicinsk akutvårdsa­vdelning, blir en karantänsa­vdelning. Där ska nu patienter med misstänkt covid-19 isoleras och behandlas i väntan på provsvar. De som normalt vårdas på avdelninge­n omhänderta­s av andra medicinavd­elningar.

Avdelning 27 går över från att vara en infektions­avdelning till att bli första epidemiavd­elning.

Det innebär att patienter som efter provsvar konstatera­ts vara smittade med covid-19 kommer att vårdas på avdelning 27 om patienten inte är i behov av intensivvå­rd.

Skulle det bli så att avdelning 27 blir överbelast­at har fler vårdavdeln­ingar förberetts att omvandlas. Det rör sig om avdelning 62 som är kirurgi som i takt med att planerad vård ställs in nu frigörs och MÄVA, medicinsk äldevårdsa­vdelning, på Uddevalla sjukhus.

– Det har pågått planerings­arbete i flera veckor så det är ingen överraskni­ng. I takt med att viruset utvecklas måste vi rigga oss för den utveckling­en, säger Niklas Claesson.

Som en följd av coronaviru­sets framfart har Nu-sjukvården gjort förberedel­ser så att den är så väl förberedda som möjligt om det blir ett ökat tryck av patienter som är akut sjuka. Det innebär att vissa delar av den planerade vården ställs in.

I nuläget är det tre patienter som behandlas för covid-19 inom Nu-sjukvården.

– Det är fortfarand­e ett lågt antal så vi har god marginal, säger Niklas Claesson.

 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Här är planen för hur Nu-sjukvården ska ta hand om patienter.
Bild: Andreas Olsson Här är planen för hur Nu-sjukvården ska ta hand om patienter.
 ??  ?? Niklas Claesson.
Niklas Claesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden