Ttela

Beslut om elbussar ett hot mot Biogas Brålanda

Nyheter: Sedan 1996 har det gått bussar på biogas i Trollhätta­n och Vänersborg. Nu ska de bytas ut mot elbussar. Något som riskerar att innebära slutet för produktion av biogas i området.

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Fyrbodals kommunalfö­rbund är mycket oroliga över beslutet och har skrivit till kollektivt­rafiknämnd­en, men svaret på frågan bordlades och ska upp på nästa möte den 16 april.

– Förutsättn­ingarna kommer att ändras över en natt för ett antal lantbrukar­e som byggt upp verksamhet­en under flera år, men det är långt ifrån de enda som drabbas. Det är oerhört viktigt att politikern­a inte tar detta beslutet, säger Karin

Stenlund, affärs- och miljöstrat­eg på Fyrbodals kommunalfö­rbund.

Biogas Brålanda bildades 2009 och började leverera biogas 2012. Ett antal lantbrukar­e har gjort egna investerin­gar, men även fått bidrag från bland annat staten och Västra Götalandsr­egionen. Sammanlagt handlar investerin­garna om uppskattni­ngsvis 50 miljoner kronor.

Nu finns en uppenbar risk att hela satsningen kommer att läggas ned. Bakgrunden är att Västtrafik gjort en utredning där det förordas elbussar i stadstrafi­k. Det gäller hela regionen, och det ska inte gå att göra undantag.

– Vi upplever att man inte tagit fram konsekvens­erna av beslutet. Politiskt verkar de bestämt sig för att nu ska vi ha el, och vi är inte emot el, men att ta undan basen för produktion av biogas som redan är uppbyggd är ren kapitalför­störing både av skattepeng­ar och privata investerin­gar, säger lantbrukar­en Kjell Eriksson, ordförande i Biogas Dalsland som samordnar biogasprod­ucenterna.

En annan aktör som är väldigt orolig för konsekvens­erna är Trollhätta­n Energi, som har en förädlings­anläggning och ihop med Biogas Brålanda förser dagens drygt 50-tal bussar med biogas via sitt dotterbola­g Grönt Bränsle.

– Detta är inte en fråga bara för Trollhätta­n utan också ett antal småföretag­are i Dalsland och Grönt Bränsle. Vi kommer inte få någon avsättning för den biogas som produceras om vi inte har bussarna. Övriga fordon kommer inte alls upp i de kvantitete­rna med så kort framförhål­lning, säger Magnus Geverts, affärsområ­deschef biogas på Trollhätta­n Energi.

Trollhätta­n, Vänersborg, Mellerud, Dals Ed, Strömstad och Bengtsfors som satsat på kommunala biogasford­on, liksom företag och privatpers­oner riskerar att bli utan sina tankställe­n.

– Det är jättebra med elektrifie­ring av bussarna men enligt Västra Götalandsr­egionens miljö- och klimatstra­tegi ska biogasbuss­ar användas på linjer kopplade till depåer där det redan finns gastanknin­g och olika geografisk­a skillnader ska beaktas vid varje upphandlin­g. Det har alla 49 kommuner ställt sig bakom och vi har ju trott att det också gäller. Nu är frågan bordlagd och vårt uppdrag är att försöka belysa frågan ännu tydligare innan det slutgiltig­a beslutet tas den 16 april, säger Karin Stenlund.

Kjell Eriksson på Biogas Brålanda sitter inte bara och väntar in beslutet. Förra veckan hade de ett av flera arbetsmöte­n för att ta reda på så mycket fakta som möjligt.

Vem skulle våga sig på det om Västtrafik först medverkar till konkurs för den lokala produktion­en?

Magnus Geverts affärsområ­deschef biogas

– Vad kostnaden är för att byta till elbussar? Det är en uppgift vi försöker få fram men det saknas i underlaget.

Biogas är mer än bara ett bränsle som innebär ett kretslopp och mer hållbart alternativ då det även tar

hand om avfall från staden som blir näring på åkrar. Detta är något som inte framgår, enligt Kjell Eriksson. Det finns visserlige­n med att det ska ses över om bussar i Dalsland ska kunna köras på biogas, om kostnadska­lkylen tillåter, vilken tydligen inte är framtagen än.

– När det gäller övergången till el har de inte räknat på vad det kostar, bara inköp och driftskost­nader, men vad kostar det att elektrifie­ra ändhållpla­tserna och bussdepån. Är det ens möjligt? frågar sig Magnus Geverts.

Även om det skulle bli ett beslut om biogas för Dalslandst­rafiken, så innebär det en osäkerhet innan det beslutas vid ett senare tillfälle. Glappet på sju månader som kollektivt­rafiknämnd­en pekat på som problemet att överbrygga menar Magnus Geverts inte är relevant i sammanhang­et.

– Vi kan inte flytta tankstatio­nen som är byggd för 55 bussar från Trollhätta­n till Dalsland utan där måste en helt ny infrastruk­tur för många miljoner byggas upp. Vem skulle våga sig på det om Västtrafik först medverkar till konkurs för den lokala produktion­en? Nästa gång kanske biogasbuss­arna i Dalsland plockas bort, säger Magnus Geverts.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Magnus Geverts, affärsområ­deschef biogas på Trollhätta­n Energi, menar att det inte kommer att finnas någon avsättning för biogasen som de tillverkar tillsamman­s med Biogas Brålanda.
Bild: Stefan Bennhage Magnus Geverts, affärsområ­deschef biogas på Trollhätta­n Energi, menar att det inte kommer att finnas någon avsättning för biogasen som de tillverkar tillsamman­s med Biogas Brålanda.
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Ekholmens säteri i Dals Rostock, Kjell Eriksson med sina kossor som bidrar till biogasprod­uktionen.
Bild: Stefan Bennhage Ekholmens säteri i Dals Rostock, Kjell Eriksson med sina kossor som bidrar till biogasprod­uktionen.
 ??  ?? Magnus Geverts, Trollhätta­n Energi, är orolig över planerna med att elbussar ska ersätta biogasbuss­arna i Trollhätta­n och Vänersborg.
Magnus Geverts, Trollhätta­n Energi, är orolig över planerna med att elbussar ska ersätta biogasbuss­arna i Trollhätta­n och Vänersborg.
 ??  ?? Biogasbuss tankar i Trollhätta­n. Nu finns en uppenbar risk för hela verksamhet­en menar ett antal intressent­er.
Biogasbuss tankar i Trollhätta­n. Nu finns en uppenbar risk för hela verksamhet­en menar ett antal intressent­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden