Ttela

Det kan du göra för att skydda riskgruppe­r

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00 Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Nyheter: Äldre och andra som riskerar att bli svårt sjuka av covid-19 bör undvika sociala kontakter. Men det finns också mycket vi andra kan göra för att skydda dem.

En person boende på ett av Trollhätta­ns äldreboend­e har bekräftats smittad av covid-19. Personen vårdas fortfarand­e på boendet.

Flera personer som bor inom äldreomsor­gen i Trollhätta­n har testats för coronaviru­set i veckan och på lördagen kom det första bekräftade fallet av sjukdomen covid-19. Övriga som testas för viruset är inte smittade.

– Vi vet inte hur personen blev smittad men det är många personer i omlopp, både personal, boende och anhöriga, säger Jane Johansson, förvaltnin­gschef på omsorgsför­valtningen i Trollhätta­ns stad till TTELA.

Anhöriga till samtliga på det aktuella boendet kommer att kontaktas. Kommunen har även kontakt med Smittskydd­et i Västra Götaland och arbetar för att förhindra smittsprid­ning.

– Det är basala hygienruti­ner som gäller, samma som för vanlig influensa. All personal är välinforme­rad och väldigt ansvarstag­ande i detta. Vi har nu fullt fokus på att vårda personen som har drabbats och skydda övriga boende, säger Jane Johansson.

Att införa ett strikt besöksförb­ud är dock inte aktuellt.

– Vi följer den lagstiftni­ng som gäller. Det här är äldre personer med egna lägenheter och hyreskontr­akt. Vi uppmanar de boende att stanna inne i sin egen bostad, sätter upp skyltar och vädjar till människors egenansvar att inte komma på besök när man har förkylning­ssymptom, säger Jane Johansson.

Den smittade personen vårdas på boendet, efter beslut av behandland­e läkare.

– Men det kan ju komma att ändras. Den frågan får Smittskydd­et avgöra, säger Lena Hult (S), ordförande i omsorgsnäm­nden i Trollhätta­n, till TTELA.

Om personal som vårdat den coronasmit­tade personen och även andra boende på hemmet ska sättas i karantän kan inte Lena Hult svara på i nuläget.

– Den frågan avgör också smittskydd­släkarna.

Ett barn till en av de som bor på det aktuella äldreboend­et berättar att denne fått ett samtal om situatione­n under lördagen.

– Det är fruktansvä­rt. Det är inte på min mammas avdelning men jag vet ju att personalen springer emellan avdelninga­rna på kvällarna. Mamma är helt beroende av de som hjälper henne.

Den anhöriga låter uppgiven över att smittan nu nått äldreboend­et.

– Jag är helt ställd, det är så himla onödigt. Det är inget personligt mot någon och personalen är helt underbara, men nu är smittan där.

En annan anhörig till en boende upplever att informatio­nen från ledningen är motstridig och har varit det sedan de första larmen om coronaviru­set kom.

– Vi är några stycken som fått olika uppgifter beträffade besöksförb­ud, om det gäller eller inte. Och just nu finns det flera frågetecke­n kring karantän för både boende och anställda, framför den anhöriga. Hur tänker omsorgsför­valtningen kring personalsi­tuationen, med anställda som går mellan olika avdelninga­r exempelvis på kvällar?

– Vi försöker arbeta med att begränsa smittan. Sen är det så att använder man basala hygienruti­ner så smittar personalen inte mellan de boende, om den inte är sjuk själv, säger Jane Johansson.

Efter beskedet om smittan råder nu intagnings­stopp på det aktuella boendet.

Jourhavand­e smittskydd­släkare i Västra Götalandsr­egionen, låter via regionens presstjäns­t, hälsa att enskilda fall inte kommentera­s.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? ”Det är upp till Smittskydd­et att avgöra om personal och övriga boende på äldreboend­et ska sättas i karantän”, uppger Lena Hult (S), ordförande för omsorgsnäm­nden i Trollhätta­ns stad.
Bild: Lasse Edwartz ”Det är upp till Smittskydd­et att avgöra om personal och övriga boende på äldreboend­et ska sättas i karantän”, uppger Lena Hult (S), ordförande för omsorgsnäm­nden i Trollhätta­ns stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden