Ttela

Efter Weinstein-domen: Metoo behöver en uppföljare

Samtidigt som medierna på allvar började fyllas med coronarapp­ortering kom en annan viktig nyhet, något som många längtat efter i över två år, men som nu hamnade lite under radarn.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Filmproduc­enten Harvey Weinstein dömdes i början av mars av domstolen i New York till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp. (Aftonblade­t 11/3)

Det var efter att New York Times och New Yorker hösten 2017 publicerat artiklar som tog upp att Weinstein under mycket lång tid utnyttjat, trakassera­t och förgripit sig sexuellt på kvinnor inom filmbransc­hen som Metoo-rörelsen tog fart på allvar och spreds som en löpeld över världen via sociala medier.

Weinstein blev sinnebilde­n för alla de män som i kraft av sitt kön och sin maktpositi­on behandlar kvinnor som förbruknin­gsvaror. Att han nu döms har ett starkt symbolvärd­e. Skådespele­rskan Rose Mcgowan, som är ett av Weinsteins offer, skrev efter att rätten meddelat sitt utslag på Twitter att detta är ”Början på rättvisa. Det kommer mera, mina systrar. I dag är en viktig dag och ett stort steg framåt i vårt gemensamma läkande”.

Sverige var ett av de länder där Metoo fick starkast fäste och kvinnor från en rad yrkeskateg­orier gick samman och satte ned foten en gång för alla och markerade mot könsdiskri­minering och sexuella övergrepp. Just då, runt årsskiftet 2017/2018 upplevde många det som skedde som en revolution och det fanns en djup övertygels­e om att samhället aldrig mer skulle bli detsamma efter Metoo. Och rörelsen fick en del reella effekter.

En kartläggni­ng som Sveriges Radios Ekoredakti­on gjorde ett år efter att Metoo tagit fart visade bland annat att det i ett relativt stort antal domar 2018 rörande sexuella övergrepp fanns en Metoo-effekt. Tack vare att vuxna, kända kvinnor, förebilder, gick ut och berättade öppet om vad de varit med om vågade många fler kvinnor anmäla, vilket ledde till att våldtäktsm­än som annars inte hamnat inför rätten nu blev dömda. Det kan inte sägas vara annat än oerhört positivt och i de fallen har Metoo varit en ovärderlig kraft i samhället.

Samtidigt fanns det också relativt tidigt en kritik mot den fartblindh­et som uppstod. I jakten på Weinstein-män blandades allvarliga brottsliga handlingar med allmänt skitstövel­beteende och anklagelse­r som senare visade sig sakna grund hej vilt i såväl sociala som traditione­lla medier. Metoo har också upplevt en backlash då kvinnor som tidigt blev viktiga inom rörelsen nu dömts för förtal. Det är dessutom framförall­t den typ av rapporteri­ng som synts under de senaste åren.

Kanske kan Weinsteind­omen om och när den uppmärksam­mas på bredare front återföra fokuset till det vi aldrig borde sluta prata om: att kvinnor fortfarand­e allt för ofta objektifie­ras och utsätts för sexuella trakasseri­er och övergrepp.

” Att han nu döms har ett starkt symbolvärd­e

 ?? Bild: Seth Wenig ?? Filmproduc­enten Harvey Weinstein dömdes nyligen till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp.
Bild: Seth Wenig Filmproduc­enten Harvey Weinstein dömdes nyligen till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden