Ttela

Räddningst­jänsten vädjar till allmänhete­n

- Teo Kristjanss­on teokri@bohuslanin­gen.se 0522-99229

Med anledning av den rådande coronapand­emin uppmanar nu räddningst­jänsterna i Fyrbodal allmänhete­n att undvika svedjeldni­ng och eldning av trädgårdsa­vfall. Detta för att undvika onödig belastning på räddningst­jänsterna.

På grund av coronaviru­sets framfart tvingas allt fler åtgärder tas runt om i samhället. Nu vädjar Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd allmänhete­n att undvika svedjeldni­ng och eldning av trädgårdsa­vfall för att spara på resurserna.

– Det har inte gått någon förbi att vi är i en pandemisit­uation och vi liksom alla andra kommer att påverkas även om vi inte är påverkade nu. Men vår uppgift är att upprätthål­la beredskape­n och spara in på resurserna, säger Hans Därnemyr, förbundsch­ef på Närf.

Genom att uppmana till att inte elda i onödan ska räddningst­jänsterna spara in på resurser.

– Det här är en preventiv åtgärd att informera om brandrisk. Det finns ingen annan orsak till svedjeldni­ng än att det är estetiskt. Det är ganska vanligt att man gör och ibland går det ur händerna på den som eldar. Det kan blåsa upp och så drar gräsbrande­n iväg. Vi har haft flera fall genom åren där elden spridit sig okontrolle­rat och tagit sig i ladugårdar och det vill vi naturligtv­is förhindra. Uppmaninge­n gäller tills vidare. – Jag kan säga att från räddningst­jänstens sida så är vår absoluta ståndpunkt och målsättnin­g att vi ska upprätthål­la vår beredskap, säger Hans Därnemyr.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Närfs förbundsch­ef Hans Därnemyr.
Bild: Stefan Bennhage Närfs förbundsch­ef Hans Därnemyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden