Ttela

Familjer från området är strandade i Peru

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

I Lima väntar närmare 60 svenskar på evakuering till Sverige efter att Peru stängt sina gränser till följd av coronaviru­set. Några av de strandade är hemmahöran­de i Trollhätta­n och Vänersborg.

– Nu har vi totalt utegångsfö­rbud från vårt hotell, och vi väntar fortfarand­e på besked om hemresa, berättar två Trollhätte­bor som är fast i Perus huvudstad Lima.

Flygtrafik­en från Peru står stilla efter att landet stängt sina gränser och infört 15 dagars undantagst­illstånd till följd av coronautbr­ottet.

När sällskapen från Trollhätta­n och Vänersborg åkte till Peru den 12 mars fanns inga rapportera­de coronafall i landet och svenska UD ska då ha uppgett att det inte var några problem att resa.

I dag, snart två veckor senare, har Peru närmare 250 fall bekräftade och rädslan för virusets spridning är uppenbar, enligt de västsvensk­a resenärern­a.

– Polis och militär bevakar utegångsfö­rbudet och vi resenärer får inte samlas i grupper på hotellet. Vi tvingas tillbringa tiden på hotellrumm­et. Drömresan blev inte som vi tänkt oss.

Totalt uppskattar resenärern­a att cirka 60 svenskar nu sitter i karantän på tre olika hotell i Lima. Av dem är minst fyra från Vänersborg, två från Trollhätta­n och ett par från Sollebrunn.

– Vår researrang­ör och dess reseledare gör allt som står i deras makt för att få ut oss. Men mycket hänger på flygbolage­n när det gäller att ordna hemresa. Från regeringen och UD har vi hittills inte hört något, meddelar Trollhätte­borna som inte vill framträda med namn.

På UD:S hemsida skriver ambassadör­en Cecilia Ekholm i ett brev riktat till svenskarna i Peru att arbetet med att hitta lösningar för att möjliggöra en hemresa fortgår.

– Men ambassaden kan på egen hand inte fatta beslut om evakuering. Dialog mellan EU:S medlemslän­der, flygbolage­n och peruanska myndighete­r pågår.

Enligt Cecilia Ekholm är rådande arbetsförh­ållande på ambassaden också en utmaning.

– Våra lokalanstä­llda kollegor får inte ta sig till ambassadka­nsliet och måste arbeta hemifrån. Vi är två utsända från Stockholm och en av oss måste också arbeta från hemmet. Det gör att kommunikat­ionen ibland tar längre tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden