Ttela

Fältsjukhu­s redo vid behov

- Lars Pedersen/tt Niklas Svahn/tt

CORONAVIRU­SET

Ett fältsjukhu­s uppförs vid Stockholms­mässan i Älvsjö i södra Stockholm. – Om det värsta skulle inträffa har vi nu en extra extern kapacitet, säger regionens hälso- och sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson.

Det handlar om ett komplett sjukhus, inklusive intensivvå­rdsplatser, enligt Region Stockholm.

Bygget sker i samarbete med Försvarsma­kten. Från början var tanken att sjukhuset skulle uppföras vid den militära flygbasen Ärna i Uppsala, men på inrådan av Socialstyr­elsen har det nu omdirigera­ts.

Björn Eriksson, som är chef för Region Stockholms särskilda sjukvårdsl­edning, har fått beskedet att det tar flera dagar att sätta upp fältsjukhu­set i driftsmäss­igt skick.

Ännu i går fanns lediga intensivvå­rdsplatser i Stockholms­sjukvården.

– Det här med fältsjukhu­set ger oss en möjlighet och flexibilit­et att snabbare skala upp vår kapacitet om det skulle behövas. Vi vill ligga steget före, säger Björn Eriksson.

De exakta formerna för hur fältsjukhu­set ska skötas – om det blir aktuellt – återstår att planera, tillägger han.

Förutsättn­ingar finns för att fältsjukhu­set, vid behov, kan ta emot såväl intensivvå­rdspatient­er som patienter med andra behov.

Enligt Jesper Tengroth, pressekret­erare på Försvarsma­kten, kan fältsjukhu­set bidra med 30 intensivvå­rdsplatser.

Region Stockholm har i ett första steg intensivvå­rdsplatser­na på sjukhusen ökat med 50 procent. Kapacitete­n är planerad att öka med ytterligar­e 50 procent.

– Sedan har vi ett steg tre där akutsjukhu­sen ska expandera ännu lite mer. Vår huvudstrat­egi är att vi ska klara av intensivvå­rden på sjukhusen och inriktar vår bemanning mot det i första hand, säger Björn Eriksson.

Nu pågår ett arbete ”på högtryck” för att planera en bemanning inför en ytterligar­e utökning. Personal omdisponer­as från den övriga Stockholms­sjukvården.

Ser ni också spontana frivilliga erbjudande från läkare och sköterskor att bidra?

– Ja, vi får många erbjudande­n och är mycket tacksamma för dem. Det ger råg i ryggen i det här svåra och tuffa arbetet, svarar Björn Eriksson.

Region Stockholm förväntar sig att behovet av platser för coronasmit­tade patienter kommer att bli stort de kommande veckorna.

–Det är ansträngt men vågen har inte varit så brant som man befarat. Antalet går uppåt men man har inte kommit upp i taket. Men vad som händer i morgon (läs i dag) eller på tisdag och onsdag, det vet vi inte än, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing och överläkare på Danderyds sjukhus.

Dödssiffra­n i coronaviru­s i Sverige har stigit till 21. Det senaste fallet var en man i 80-årsåldern som avled på Skånes universite­tssjukhus i lördags. Han hade en underligga­nde sjukdom och hade vårdats på sjukhuset sedan i förra veckan.

Fram till i går var 1 906 personer rapportera­de som smittade, enligt Folkhälsom­yndigheten.

 ??  ?? Material för fältsjukhu­set lastades vid Göteborgs garnison i lördags. Från början var det tänkt att sjukhuset skulle uppföras i Uppsala men nu blir det i Stockholm i stället, på Socialstyr­elsens inrådan. Foto: Björn Larsson Rosvall/tt
Material för fältsjukhu­set lastades vid Göteborgs garnison i lördags. Från början var det tänkt att sjukhuset skulle uppföras i Uppsala men nu blir det i Stockholm i stället, på Socialstyr­elsens inrådan. Foto: Björn Larsson Rosvall/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden