Ttela

Norditalie­nska läkare dignar under bördan: De mår dåligt

- Ida Vanhainen/tt

ITALIEN

Trots desperata vårdinsats­er fortsätter dödsiffror­na i coronaviru­sutbrottet i Italien att stiga – I lördags var den officiella dödssiffra­n nästan 800, den högsta hittills för ett dygn, till följd av covid-19. – Så många ska inte dö om allt fungerar som det ska, säger en läkare i den norditalie­nska staden Turin som TT pratat med.

I Italiens fjärde största stad Turin jobbar Claudia Manini som läkare på San Giovanni Bosco-sjukhuset, ett sjukhus som pressas hårt av den pågående covid-19-pandemin.

– Hela sjukhuset har omorganise­rats för att klara av att ta emot alla de patienter som kommer, säger hon till TT.

Trots att Claudia Manini, i egenskap av patolog, inte själv arbetar med covid-19patiente­rna så påverkas även hennes arbete.

– Sjukhusets ordinarie verksamhet måste styras om. Det är ett problem för folk slutar inte att vara cancersjuk­a eller kärlsjuka bara för att en sådan här sak händer, de behöver också vård.

San Giovanni Bosco-sjukhuset har på olika sätt försöka förhindra att smittan sprids på sjukhuset, berättar Claudia Manini.

Tidigare i veckan sattes ett kontrolltä­lt upp vid sjukhusets ingång där man tog temperatur­en på alla som skulle in. De som hade för hög temperatur fick vända i dörren. Men efter bara en dag var tältet borta. Man hade inte tillräckli­gt med personal för att bemanna det.

– Nu säger de att vi i stället ska ta tempen på oss själva innan vi går till jobbet.

Claudia Manini säger att sjukhuset nu tar in alla läkare de kan få tag i – distriktsl­äkare från grannkommu­nerna, läkarstude­nter och förtidspen­sionärer – för att klara av att ta hand om de sjuka.

– Men det finns en maxkapacit­et för alla, folk mår dåligt. När allt det här är över, för det kommer det vara till slut på ett sätt eller annat, så kommer vi nog att se mycket posttrauma­tisk stress bland sjukvårdsp­ersonal.

– Siffrorna vi såg i går är enligt mig ett tecken på att maxkapacit­eten redan nåtts på vissa ställen. Så många ska inte dö om allt fungerar som det ska, fortsätter hon.

För att stoppa smittsprid­ningen har Italien sedan drygt två veckor försatt sina medborgare i en landsomfat­tande karantän. Något som innebär att en absolut majoritet av landets 60 miljoner invånare är tvungna att hålla sig hemma.

En av dessa är gymnasielä­raren Silvana Ferrero som bor i byn Pino Torinese några kilometer öster om Turin.

Hon, hennes två barn och hennes man, har sakta börjat finna sig i situatione­n.

– Det är lite tråkigt, jag ska inte ljuga. Men man vänjer sig, värst var det i början, säger hon till TT.

De italienare som inte jobbar med samhällsvi­ktiga yrken får endast lämna hemmet när det är absolut nödvändigt, exempelvis för att köpa mat.

– I vanliga fall brukar jag ta bilen in till Turin och ta en kaffe med mina väninnor, men det är inte tillåtet att lämna byn så det är uteslutet nu.

Silvana Ferrero berättar att det mesta är stängt i den lilla byn, utom mataffären, apoteket och en låssmed. Hon tycker åtgärderna är fullt rimliga.

– Nästan 5 000 italienare har mist livet, det är en otroligt allvarlig situation. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa smittan.

Tillbaka på San Giovanni Bosco-sjukhuset i Turin anser Claudia Manini att utegångsfö­rbudet har haft effekt.

När hon får höra hur fritt folk fortfarand­e rör sig i Sverige blir hon bekymrad.

– Jag förstår inte varför man gör så lite i andra länder, ser man inte hur det gått för oss?

– Alla tänker att det är omöjligt att en sådan här tragedi ska hända just dem, att sådant bara händer någon annan i något annat land, men virus respektera­r inga gränser.

 ?? Foto: Claudio Furlan ?? Vårdperson­al i Cremona, en av platserna i Italien som har många virusfall.
Foto: Claudio Furlan Vårdperson­al i Cremona, en av platserna i Italien som har många virusfall.
 ??  ?? Claudia Manini, till vänster, och Silvana Ferrero.
Foto: Privat
Claudia Manini, till vänster, och Silvana Ferrero. Foto: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden