Ttela

Uppgifter: Planerar för ett uppskjutet OS

- Marcus Alexanders­son/tt

Sommarens OS i Tokyo ska bli av. Det har varit budskapet hittills. Nu verkar arrangörer­na trots allt planera för att skjuta upp mästerskap­et. – Vi tittar på olika alternativ för att skjuta upp, säger en källa till nyhetsbyrå­n Reuters.

De olympiska sommarspel­en, som är planerade till 24 juli–9 augusti i Tokyo, har varit hett omdebatter­ade i takt med coronaviru­sets framfart. Är det verkligen värt att hålla en så pass stor tävling med tanke på det rådande läget? Vad skulle ett mästerskap innebära för de tävlande? För alla åskådare?

Arrangörer­na, och de japanska myndighete­rna, har dock varit tydliga i sin linje: OS ska hållas som planerat.

Nu tyder uppgifter, som nyhetsbyrå­n Reuters tagit del av, på att det trots allt skissas på planer för att skjuta upp tävlingarn­a. Nyhetsbyrå­n har talat med två källor, båda nära arrangörso­rganisatio­nen.

– Äntligen har vi blivit ombedda att ta fram scenarier vid händelse av att det skjuts upp, säger en av källorna till Reuters.

Enligt Reuters rör sig alternativ­en om att skjuta upp OS ett eller två år, men även möjligtvis en kortare period på cirka en månad.

Den internatio­nella olympiska kommittén (IOK) har tidigare medgett att man tittar på alternativ, men framhållit att det är för tidigt att spekulera om att skjuta upp.

Så sent som på lördagen ska IOK:S ordförande Thomas Bach ha stått på sig gällande kommitténs linje och menat att det är alldeles för komplicera­t att skjuta upp ett så pass stort arrangeman­g som OS.

– Ett uppskjutan­de skulle ödelägga den olympiska drömmen för 11 000 idrottare från 206 olika nationer. En uppskjutni­ng skulle vara den minst rättvisa lösningen, sade Bach i en radiointer­vju med tyska SWR.

Sveriges olympiska kommitté (SOK), har hittills avvaktat med att ta tydlig ställning i frågan.

 ??  ?? Thomas Bach, IOK:S ordförande. Denis Balibouse
Thomas Bach, IOK:S ordförande. Denis Balibouse

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden