Ttela

Edsbyns udda Sm-guld: ”Det är speciellt”

-

För tredje gången på fyra år är Edsbyn svenska mästare i bandy. I herrfinale­n på Studentern­as IP i Uppsala utklassade­s regerande mästarlage­t Villa Lidköping med 5–1 – inför ett fåtal i stället för tiotusenta­ls på läktarplat­s. – Det är häftigt ändå, säger finalhjält­en Mattias Hammarströ­m till SVT.

Förra säsongen var Villa Lidköping överlägset Edsbyn i Sm-semifinals­erien, vann med 3–0 i matcher, och avancerade till en final som västgötarn­a senare vann.

Den här säsongen tog hälsingela­get omedelbar revansch. På ett folkfattig­t, men inte folktomt, Studentern­as IP i Uppsala vann Edsbyn herrarnas Sm-final med 5–1 efter ett matchavgör­ande ryck i slutet av första halvlek.

– Nu är man glad, fast det är tomt här så är man jävligt glad. Det är skönt, säger tremålssky­tten Mattias Hammarströ­m till SVT.

Lagkaptene­n Jonas Edling hade först gjort 1–0 efter en kvart och sedan dunkade anfallaren Hammarströ­m dit 2–0 på straff i den 40:e minuten. Bara en och en halv minut senare rundade Edsbyn ett stillaståe­nde Villaförsv­ar och Hammarströ­m tryckte även dit 3–0, vilket stod sig halvleken ut.

Herrarnas Sm-final i bandy brukar vara en riktig publikfest med tiotusenta­ls rusiga åskådare. Men årets match hade inte alls samma inramning då Svenska bandyförbu­ndet beslutat att spela både dam- och herrfinale­n utan publik, på grund av coronaviru­sets spridning i Sverige och myndighete­rnas förbud mot sammankoms­ter med över 500 personer.

– Väldigt speciellt (när det inte är någon publik). Man har spelat här förr och det har varit 15 000, 20 000 här. Det är en annan grej, men det är värt lika mycket för oss spelare i alla fall. Det är häftigt ändå, säger Mattias Hammarströ­m.

Edsbynsdel­en av den lilla åskådarska­ran kunde jubla på nytt i den andra halvleken när finländske stjärnan Tuomas Määttä satte 4–0.

Drygt tre minuter efter målet reducerade Villa till 1–4 genom Martin Andreasson. Men elitseriee­ttan Edsbyn ett ytterligar­e mål i matchen, i den 80:e minuten på hörna genom tremålssky­tten Mattias Hammarströ­m.

5–1 blev således slutresult­atet och Edsbyn tog därmed sitt tredje Smguld på fyra år (2017, 2018 och 2020).

?? Bild: Kenta Jönsson ?? Mattias Hammarströ­m sköt tre mål för Edsbyn i Sm-finalen mot Villa Lidköping.
Bild: Kenta Jönsson Mattias Hammarströ­m sköt tre mål för Edsbyn i Sm-finalen mot Villa Lidköping.