Ttela

Så skyddar du dig mot de nya bilinbrott­en

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se

Störsändar­e, code grabber och reläteknik. Tjuvarna har flera nya tekniker för att komma in i bilarna med fjärrstyrd­a lås. Här är försäkring­sexpertens bästa råd för att skydda sig.

Den vanligaste tekniken som används vid bilinbrott är att tjuven har en störsändar­e som stör ut låssignale­n från bilnyckeln när ägaren trycker på den. När ägaren går därifrån i tron att bilen är låst passar tjuven på att länsa bilen. Detta händer ofta på stora parkerings­platser där många människor är i rörelse.

– Det bästa sättet att skydda sig mot det är helt enkelt att försäkra sig om att bilen verkligen är låst innan man går därifrån, säger Niclas Antonsson, utredare på Larmtjänst som är en branschgem­ensam organisati­on med syfte att bekämpa försäkring­srelaterad brottsligh­et.

Den andra lite mer avancerade tekniken kallas för code grabber. Då används en utrustning som kopierar låssignale­n från nyckeln.

– Det finns inget ordentligt skydd mot det här. Och det går inte att se eller märka när det händer. Tjuven kan öppna bilen med den kopierade låssignale­n, men kan inte starta bilen och köra iväg, med den här tekniken.

” Ägaren tror att han låst bilen

– Det här fungerar på alla bilar som har fjärrkontr­ollsfunkti­on. Men det finns en del fabrikat vi ännu inte sett att tjuvarna har utrustning till. Men vi kan inte säga med säkerhet att: de här fabrikaten saknas det utrustning till, säger Niclas Antonsson.

Det tredje tillvägagå­ngssättet bygger på så kallad reläteknik. Detta kan bara användas på bilar med nyckellöst system. Det vill säga när du bara behöver ha nyckeln i fickan för att kunna öppna bilen och köra iväg med den.

När den här tekniken används sätter tjuven ena delen av utrustning­en i närheten av nyckeln och den andra i närheten av bilen. Sedan startar en kommunikat­ion mellan delarna som kortar avståndet mellan nyckeln och bilen så att bilen tror att nyckeln är på plats.

– Här finns det tekniker för att skydda sig. Det enklaste sättet är att förvara nyckeln i en stängd kakburk av plåt.

– För att testa så att det fungerar är det bara att gå fram till bilen med nyckeln i kakburken och se om det går att öppna. Gör det det så får man försöka tillsluta den bättre eller hitta en tätare burk.

Han poängterar att det är viktigt att reservnyck­eln också ligger i kakburken så den inte ligger i en byrå någonstans och sänder ut signaler som kan uppfattas av tjuvarnas utrustning.

– Det finns även produkter på marknaden som är smidigare, som nyckeletui­er och fodral som är linade med en folie som har samma effekt som plåten i kakburken.

När den här tekniken används kan tjuven köra iväg med bilen men de kan inte starta om den. Ofta körs de ut ur landet eller upp på en lastbil. När den väl kommit till tjuvarnas verkstad kan startsyste­met manipulera­s så att bilen går att starta igen. Eller så plockas delar ur bilen.

– Det är en stor marknad. Det är närmare 600 000-700 000 fordon som försvinner varje år i EU, säger Niclas Antonsson.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Elektronis­k bilnyckel med ett datachip som tillåter bilen att startas med en start stopp knapp.
Bild: Fredrik Sandberg Elektronis­k bilnyckel med ett datachip som tillåter bilen att startas med en start stopp knapp.
 ??  ?? För vissa bilägare är bästa skyddet att förvara bilnyckeln i en kakburk av plåt, berättar Niclas Antonsson, utredare på Larmtjänst.
För vissa bilägare är bästa skyddet att förvara bilnyckeln i en kakburk av plåt, berättar Niclas Antonsson, utredare på Larmtjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden