Ttela

Nämndens ordförande: ”Beslutet redan klubbat”

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

– Vi vill göra en satsning på biogas. Det är frustreran­de att höra de som säger tvärt om. Däremot måste vi diskutera vad det innebär om det blir ett glapp på sju månader, men det kommer ske först om två år, säger ordförande i kollektivt­rafiknämnd­en Ulrika Frick (MP).

Enligt Ulrika Frick är beslutet om elbussar i stadstrafi­k redan klubbat genom miljö- och klimatstra­tegin.

– Samtliga 49 medlemskom­muner har ställt sig bakom det beslutet.

Upphandlin­gen av elbussar kommer att ske av Västtrafik under våren.

Är det för sent för er politiker att ändra beslutet?

– Upphandlin­gen är inte formellt gjort med Fyrbodals kommunalfö­rbund har flaggat för en oro men strategin går ut på att biogasen kommer att ersätta biodiesel i regiontraf­iken.

När det gäller kritiken om uteblivna kostnadska­lkyler för elbussar så är erfarenhet­erna från Göteborg, där tester genomförts visat sig falla väl ut, enligt Ulrika Frick.

– Dessutom slipper man buller och elbussar har visat sig göra mest nytta i stadstrafi­k. Därför är många positiva till det.

För anläggning som Trollhätta­n Energi byggt upp behöver beslutet inte vara slutet även om stadsbussa­rna går el.

– Bussarna ska inte slutat tankas i Trollhätta­n. Även regionbuss­arna kan tankas där. Vi tittar nu även på vilka andra tankställe­n som kan bli aktuella för biogasbuss­arna, säger Ulrika Frick.

Diskussion­erna mellan kollektivt­rafiknämnd­ens politiker och övriga intressent­er kommer att fortsätta med fler mötet framöver för att informera om konsekvens­erna när biogasbuss­arna byts ut till elbussar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden