Ttela

Jiyan Behrozy: Statsminis­terns tal är uppskattat och välkommet

- Jiyan Behrozy jiyan.behrozy@ttela.se

Sex minuters tal från statsminis­tern till nationen. Ja, det var allt ett par minuter som ingav känslor av trygghet, beslutsamh­et och solidarite­t. Jag gillar verkligen hur statsminis­ter Stefan Löfven och regeringen nu börjat ta krafttag mot viruseländ­et. Ett litet tag trodde jag att det skulle dröja väldigt länge innan man inser allvaret.

Men där sitter han och lovar i princip att han ska ta alla beslut som krävs som skyddar oss. Ja, ganska exakt så här säger han: ”Jag som statsminis­ter och den regering jag leder kommer att fatta varje beslut som krävs för att skydda så många människors liv, hälsa och jobb som det bara går.” Man har infört besöksförb­ud på flera boenden runtom i landet, gymnasie- och universite­tsutbildni­ngar inrättar sig i den tillfällig­a modellen av distansstu­dier. Det har man gjort även här i våra områden. Högskolan Väst var tack och lov förberedda i tidigt skede men mycket tragiskt att man i våra kommuner runtomkrin­g ännu inte vill införa besöksförb­ud inom äldreomsor­gen med undantag från Vänersborg. Man har förbjudit allmänna sammankoms­ter för fler än 500 personer samtidigt. Statsminis­tern förbereder oss också på att fler snabba beslut kan komma att tas och det minsta vi kan göra då är att rätta oss efter det för att skydda oss själva och varandra.

I Sverige har vi inte en tradition av att tal hålls för nationen. Det händer när det verkligen gäller och när det är något som skakar om hela landet. Något jag tycker är positiv då jag tycker att tal som hålls för ofta till ens nation av starka ledare påminner snarare om totalitära och diktatoris­ka stater. Därför uppskattar jag att man inte nyttjar den möjlighete­n vid för många tillfällen. Senaste gången vi hörde ett tal till nationen var det Göran Persson som höll, 2003 när Anna Lindh hade avlidit. Redan då talade Göran Persson om ett tolerant och öppet samhälle i sitt tal. Och även nu, många år senare vet vi att det är just ett tolerant och öppet samhälle vi lever i som alltid bör skyddas och värnas.

” Högskolan Väst var tack och lov förberedda i tidigt skede

Medan man i många andra länder har poliser som patrullera­r gatorna och som ser till att människor inte befinner sig utomhus just nu, ombes vi att ta eget ansvar för att minska spridninge­n av viruset så mycket som möjligt. ”Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffring­ar, inte bara för din egen skull, utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmännisk­or, och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla.” Klokt, sansat och ett tal statsminis­tern länge kommer hyllas för.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden