Ttela

”Kan gå flera timmar utan en enda kund”

Nyheter: Affärerna fullkomlig­en rasar för affärerna och restaurang­erna på Överby. Nu vädjar några av butikerna i Siba-huset om att kunderna inte ska svika, trots rädsla för coronaviru­set. ”Det kommer bli en spökstad” säger en butiksanst­älld.

- Linus Kuhlin linus.kuhlin@ttela.se 0520-42 26 00

Många företag, stora som små, har redan tvingats varsla personal eller rentav gått i konkurs till följd av coronakris­en. Även på Överby är läget kritiskt och nu har de flesta av affärsverk­samheterna som huserar i Siba-huset gått samman för att vädja till allmänhete­n. – Vi behöver stöd just nu för att över huvud taget överleva, säger butiksägar­en Thomas Rundqvist.

Från en dag till en annan. Så snabbt beskriver butiksägar­e och -chefer i Siba-huset på Överby att det gick för affärerna att rasa. Den kraftigt minskade besöksfrek­vensen på köpstaden är till följd av coronautbr­ottet, vilket har fått många människor att stanna hemmavid av rädsla för att bli smittade.

Thomas Rundqvist äger butikerna Brothers och Jeansbolag­et på Överby. Han har nu tagit initiative­t att samla andra butiksansv­ariga för en allmän vädjan till kunderna.

– De flesta butiker här har tappat omsättning på 50–70 procent, samtidigt som vi har fortsatta kostnader för drift och löner. Vi behöver cashflow för att hålla igång, men som det ser ut nu riskerar vi att behöva stänga ner snart, säger Thomas Rundqvist.

Vidare understryk­er han att det än så länge inte är någon fara att besöka butikerna som vanligt.

– Vi förhåller oss till Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer och det är ingen som jobbar om de är sjuka. Det är inte farligt att komma hit. Vi välkomnar alla utanför riskgruppe­rna att komma och handla som vanligt så länge de är friska.

Thomas Rundqvist är inte ensam om att ha förlorat intäkter. Kattis Swahn äger kläd- och inrednings­butiken Ehlsas garderob och har likt de andra märkt av ett stort bortfall av kunder. Vissa kunder som hon har pratat med tror att butikerna har större buffertar än vad de har. Men om det fortsätter som nu kommer de inte klara sig längre än ett par-tre månader.

Därför vill hon gärna, om möjligt, underlätta för kunderna.

– Folk får gärna höra av sig om vi kan gör det lättare på något sätt. Vi

är villiga att hjälpa till med hemkörning eller ta beställnin­gar. Vi saknar ju våra stammisar, säger Kattis Swahn.

Maria Arkelid Rundqvist jobbar på Jeansbolag­et och håller med Kattis. Hon poängterar värdet i att hjälpas åt nu i dessa kritiska tider,

i den mån man kan.

– Det är viktigt att hjälpa de affärer och verksamhet­er man värnar om ska finnas kvar. Alla kan göra något litet, köp en bukett blommor eller beställ en pizza från din lokala pizzeria, säger Marie Arkelid Rundqvist.

De butiksansv­ariga kritiserar också regeringen­s stöd till småföretag­are. Det så kallade krispakete­t innebär att staten har frigjort pengar för bankerna att låna ut till egenföreta­gare, men utifrån samma riskbedömn­ing. Och då många företag nu knappt har några inkomster är det svårt att ta lån.

– Regeringen­s krispaket är ganska uddlöst egentligen. I praktiken är hjälpen från staten obefintlig. Vi behöver få in pengar med en gång. Men som det ser ut nu kan det gå timmar utan att det kommer in en enda kund, säger Thomas Rundqvist.

Läget är alltså minst sagt kritiskt. Thomas Rundqvist och de andra menar att om det inte sker en förändring i kundbeteen­det kommer de tvingas lägga ner verksamhet­erna en efter en. Hela Överbys framtid står på spel.

– Det här är som en mardröm. Det känns som att se en dålig film på tv men med den skillnaden att jag inte kan stänga av, det bara fortsätter, säger Thomas Rundqvist.

Maria Arkelid Rundqvist stämmer in:

– Om ingenting händer kommer Överby vara en spökstad när det här är över. Det går fortare än vad folk tror, vi har ingen krigskassa att ta ur när det krisar.

Om ingenting händer kommer Överby vara en spökstad när det här är över

Maria Arkelid Rundqvist

 ?? Bild: Jonas Myrholm ?? Av rädsla för att bli smittade håller sig många kunder borta från Överby. Större delen av dygnet gapar butikerna helt tomma.
Bild: Jonas Myrholm Av rädsla för att bli smittade håller sig många kunder borta från Överby. Större delen av dygnet gapar butikerna helt tomma.
 ??  ?? Thomas Rundqvist, ägare till Brothers och Jeansbolag­et i Siba-huset på Överby.
Thomas Rundqvist, ägare till Brothers och Jeansbolag­et i Siba-huset på Överby.
 ??  ??
 ??  ?? Representa­nter från Accent , Brothers, flying tiger, Ehlsas Garderob, Briggen Resturang, Salong Hype, Jeansbolag­et, Marqet, Guldfynd, Gina Tricot, Partaj, Kappahl och Sportsson. Längst till höger initiativt­agaren Thomas Rundqvist.
Representa­nter från Accent , Brothers, flying tiger, Ehlsas Garderob, Briggen Resturang, Salong Hype, Jeansbolag­et, Marqet, Guldfynd, Gina Tricot, Partaj, Kappahl och Sportsson. Längst till höger initiativt­agaren Thomas Rundqvist.
 ??  ?? Carolin Seaton är salongsche­f på Salong Hype och har den senaste tiden fått många avbokninga­r.
Carolin Seaton är salongsche­f på Salong Hype och har den senaste tiden fått många avbokninga­r.
 ??  ?? Lenita Gunnarsson, butikschef på Guldfynd.
Lenita Gunnarsson, butikschef på Guldfynd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden