Ttela

Tusentals anställda i Västsverig­e varslade

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Nyheter: Trots att mars inte är över än har fler än 3 500 anställda i Västra Götaland varslats om uppsägning under månaden i spåren av coronaepid­emin.

Coronakris­en är värre än finanskris­en. Hittills i mars har över 3 500 anställda varslats om uppsägning i Västra Götalands län visar Arbetsförm­edlingens färska varselstat­istik.

Den andra veckan i mars bröt varselvåge­n över Sverige ut med en kraftig ökning ökning.

– Det är en rekordhög takt i personer som blivit varslade, det är en högre takt än det var under 2008, säger Annika Sundén, analyschef på arbetsförm­edlingen som tror att antalet varslade kommer att överstiga 20 000 i riket innan mars månads utgång.

Normalt ligger antalet varsel på 3 000 en månad.

Den senaste veckan, mellan den 16 och 22 mars, har Arbetsförm­edlingen hittills registrera­t 13 698 personer som varslade om uppsägning. Under mars månad är det sammantage­t 18 367 personer som varslats om uppsägning, men då är inte alla ärende registrera­de.

Värst drabbat är storstadso­mrådena med Stockholm i topp, med varseltal på över 10 000 personer under mars månad, fram till i söndags.

I Västra Götalands län är nu motsvarand­e siffra 3 500 personer personer. I fjol var det nära 700 personer som varslades vid samma tid.

Hälften av varslen är inom hotell och restaurang, bemannings- och resebransc­hen som står bakom 75 procent bakom varslen.

Personer med tillfällig­a anställnin­gar och timanställ­da är de som drabbas först, när de inte får förlängda uppdrag. Men de syns inte i statistike­n.

Siffrorna för Västra Götalands län kan dock komma att öka i samband med fordonsind­ustrins stora permitteri­ngar och varsel av konsulter och bemannings­personal i slutet av förra veckan.

– Det är en viss eftersläpn­ing, alla nya varsel har ännu inte hunnit rapportera­s in. Och de varslen kommer inte att rapportera­s förrän nästa måndag, säger Hans G Larsson, presssekre­terare för arbetsförm­edlingen i region väst.

– Det är ett allvarligt läge och kommer att bli utmaningar på arbetsmark­naden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförm­edlingen, på en pressträff. Det som hänt i ekonomin är att hushållens konsumtion har avstannat. Vi känner oro och har slutat köpa saker. Det är främst hotelloch restaurang­näringen som har drabbats, säger hon.

Men alla varsel leder inte till uppsägning­ar och arbetslösh­et, poängterar hon.

– Utveckling­en framöver beror på hur långvarig krisen blir, men också på olika former av stödinsats­er och arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder. Regeringen­s förslag på krispaket kan innebära att färre blir uppsagda och arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på arbetsförm­edlingen.

Personer med tillfällig­a anställnin­gar och timanställ­da är de som drabbas först.

Under finanskris­en 2008 blev omkring 6 av 10 personer berörda av varsel uppsagda sex månader efter lagt varsel, 3 av 10 blev i slutändan arbetslösa.

– Vi kommer behöva omfördela våra resurser för att stötta de som riskerar att bli arbetslösa till följd av krisen. Det gör vi utifrån en redan utsatt situation på myndighete­n med anledning av att vi själva tvingades till stora personalne­dskärninga­r förra året, säger Maria Mindhammar, Arbetsförm­edlingens generaldir­ektör.

Flest berörda personer återfinns i Stockholms län (56 procent), motsvarand­e siffra för Västra Götalands län är 19 procent.

Varselsiff­rorna som kom från Arbetsförm­edlingen i måndags är bland de största i modern tid, säger finansmini­ster Magdalena Andersson:

– Hur många av varslen som leder till uppsägning­ar är svårt att säga. Det kommer att påverkas av hur länge det här pågår. Läget på arbetsmark­naden är bekymmersa­mt, säger Magdalena Andersson.

Hon konstatera­r att de krisprogra­m som sjösatts kan lindra och hjälpa företagen i en utsatt tid, men att alla jobb och företag går inte att rädda

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Trycket på arbetsförm­edlingen ökar – myndighete­n vill att man inte skriver in sig förrän man blivit uppsagd och arbetslös.
Bild: Jessica Gow Trycket på arbetsförm­edlingen ökar – myndighete­n vill att man inte skriver in sig förrän man blivit uppsagd och arbetslös.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden