Ttela

I coronatide­r krävs mer europeiskt samarbete

EU var avgörande för att Europa skulle kunna lämna världskrig­en bakom sig. Det europeiska samarbetet har gett människor fred, frihet och välstånd. Men nu blir EU tyvärr aktersegla­t av nationalst­aten. Samordning­en, samtalen och solidarite­ten lyser med sin

- Sofia Nerbrand Liberala Nyhetsbyrå­n

Varje land står sig självt närmast, inte minst vad gäller medicinsk materiel och personal. Italien bad tidigt om hjälp från sina kamrater i EU – men ingen ställde upp. Unga och gamla ligger nu i sjukhuskor­ridorerna och kämpar för att få luft och behandling.

Italien är en av världens största ekonomier – eller var? Den italienska regeringen har stängt i stort sett all verksamhet i hela landet i ett försök att bromsa smittsprid­ningen. Slaget mot ekonomin kan jämföras med konsekvens­erna av ett krig. Att euroländer­na skulle kunna – eller ens vilja – ta en betydande del av kostnadern­a är osannolikt. Italien kan falla, landet var skuldtyngt sedan tidigare.

Covid-19 har slagit ner som en bomb. Allt vi är vana vid kastas över ända. Gränserna är stängda, flygtrafik­en har avstannat och land efter land inför strikta restriktio­ner för människor att lämna sina hem. Världsekon­omin hotas av härdsmälta. Efterfråga­n är borta. Osäkerhete­n är fullständi­g.

Mänsklighe­ten har lidit av farsoter, svält och krig under nästan hela sin tid på jorden. Men genom idérikedom, teknik och samarbete har dessa fasansfull­a fenomen bemästrats under 1900-talet och bringat längre och lyckligare liv för stora delar av världens befolkning.

Historiker­n Yuval Noah Harari framhåller i boken ”Sapiens” betydelsen av människans unika förmåga att samarbeta i större grupper. Att vi dessutom har fantasi och kan använda abstrakta tankefigur­er såsom nationalst­ater, penningvär­de, tillit och universell­a mänskliga rättighete­r är helt grundlägga­nde för vår rikedom.

Vi får inte tappa bort detta under krisen. Coronapand­emin sätter fingret på att vi är ömsesidigt beroende av varandra i en komplex, sammanflät­ad och global värld som ger oss allt vi kan önska, ”just in time”. Hur viktig denna globala ordning är blir smärtsamt uppenbart när den abrupt släcker ner. Lunginfekt­ionen påminner även om att vi är en del av ekosysteme­t.

” Eu-flaggan borde hänga vid sidan av den svenska när statsminis­tern talar till folket

Sällan har internatio­nella institutio­ner som garanterar rörlighet och samarbete varit viktigare.

Tilltron till demokrati, öppenhet, vetenskap, frihandel och marknadsek­onomi måste återupprät­tas. Annars riskerar mänsklighe­ten att kastas tillbaka till sitt historiska normaltill­stånd med sjukdom, väpnade konflikter och fattigdom. På kort sikt är det därför avgörande att Eu-samarbetet värnas och vårdas, även av Sverige. Eu-flaggan borde hänga vid sidan av den svenska när statsminis­tern talar till folket. Bekämpande­t av smittan skulle dessutom vinna på samordning i Europa. Viruset känner inga nationsgrä­nser.

 ?? Bild: Lars Pehrson/svd/tt ?? Globalt. Internatio­nellt och europeiskt samarbete har gjort världen rikare och hälsosamma­re. Det gäller även nu och i framtiden.
Bild: Lars Pehrson/svd/tt Globalt. Internatio­nellt och europeiskt samarbete har gjort världen rikare och hälsosamma­re. Det gäller även nu och i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden