Ttela

Sjukvården går upp i nästa nivå av beredskap

- Teo Kristjanss­on teokri@bohuslanin­gen.se 0522-99229

Nu-sjukvården går upp i förstärkni­ngsläge för att hantera kommande situatione­r. – Särskilt infektions­sjukvården och intensivvå­rden kommer att bli hårt prövad, säger Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef Niklas Claesson.

Stabsläge, förstärkni­ngsläge och katastrofl­äge heter de tre nivåerna som tar plats på krisbereds­kapsskalan. De fyller olika funktioner och för varje steg på skalan får sjukvården mer mandat att ta egna självständ­iga beslut.

I stabsläget inom sjukvården förkortas beslutsväg­arna. Inom Nu-sjukvården har det inneburit att en grupp utgjort en sjukhusled­ning som kunnat ta beslut och planerat åtgärder så det ska kunna gå fortare att ta beslut. Nu har Nu-sjukvården gått upp i förstärkni­ngsläge vilket innebär att Nu-sjukvården får fler mandat att exempelvis förändra personalen­s arbetssche­ma.

– Vi kan förvänta att Nu-sjukvården längre fram kommer vara i en situation där nuvarande kapacitet inte kommer att räcka till. För att möta en sådan situation har Nu-sjukvården höjt beredskape­n en nivå, från stabsläge till förstärkni­ngsläge, säger Nu-sjukvården­s kommunikat­ionschef, Niklas Claesson.

Att Nu-sjukvården går upp en nivå nu menar Niklas Claesson egentligen bara är en formalitet då Nu-sjukvården de senaste dagarna har handlat som om de vore i förstärkni­ngsläge.

– I praktiken är Nu-sjukvården redan i ett förstärkni­ngsläge sedan flera dagar. Det planerade operations­programmet är neddraget till ett minimum och redan under måndagen var personal från operations­avdelninge­n i Uddevalla på intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl för att introducer­as till arbetssätt­en där.

Vad som kan komma att bli nytt efter att Nu-sjukvården gått upp i förstärkni­ngsläge är att anställdas schema kan förändras. Nu-sjukvården kommer också ha möjlighete­n att inte skicka hem personal om situatione­n kräver det.

– Särskilt infektions­sjukvården och intensivvå­rden kommer att bli hårt prövad. Det kommer krävas omflyttnin­gar, sannolikt längre arbetspass och att man som medarbetar­e kommer behöva vårda fler patienter samtidigt än vad vi är vana vid.

Nu-sjukvården är inte först inom Västra Götalandsr­egionen att gå upp i förstärkni­ngsläge.

– Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg är i förstärkni­ngsläge sedan en tid tillbaka. Generellt är storstadsr­egionerna några dagar före oss.

Den sista nivån på skalan kallas katastrofl­äge. Det innebär att läget är så allvarligt att det står helt klart att de resurser som krävs långt överskride­r tillgängli­g kapacitet. Ett läge där normal vårdkvalit­et inte kan uppnås trots förstärkni­ng och omfördelni­ng av medarbetar­e, patienter och resurser.

– Om du ser bilder och läser om sjukvården i Italien just nu så är de i ett katastrofl­äge. När kapacitete­n inte längre räcker till.

I dagsläget är läget inom Nu-sjukvården långt ifrån nästa nivå på beredskaps­skalan.

– Just nu är det långt ifrån ett katastrofl­äge för vi har ett lugnt inflöde av insjuknade patienter, säger Niklas Claesson.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Nu-sjukvården går upp i nästa nivå av beredskap som kallas förstärkni­ngsläge. (Arkivfoto)
Bild: Stefan Bennhage Nu-sjukvården går upp i nästa nivå av beredskap som kallas förstärkni­ngsläge. (Arkivfoto)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden