Ttela

Stridsberg­sbron på väg mot antagande

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Fraktfarty­g och fritidsbåt­ar har företräde framför bilar, bussar, cyklister och fotgängare på nya älvbron – det står klart efter samrådet om Stridsberg­sbron. Nu skickar kommunstyr­elsen detaljplan­en till kommunfull­mäktige för antagande.

Trollhätta­ns stad planerar alltså för en tredje bro för motortrafi­k över älven, med brofästen på Stridsberg­sområdet och på Hjulkvarn. Bron ska gå genom nya stadsdelen Vårvik, men byggs i första hand för att avlasta Klaffbron och Stallbacka­bron när befolkning­en växer.

Detaljplan­eförslaget för en dubbelklaf­fbro har varit ute på samråd och ställts ut för granskning, utan att några större överraskni­ngar framkom. Länsstyrel­sen, Sjöfartsve­rket med flera sakägare är positiva till bron och dess utformning.

Statens geoteknisk­a institut påpekade att det saknades undersökni­ngar av markstabil­iteten i de älvslänter som brostöden ska stå. Nu har detaljplan­en kompletter­ats med åtgärder för att öka stabilitet­en, bland annat avschaktni­ng av älvkantern­a.

Sjöfartsve­rket satte sig emot skrivninga­r om att styra broöppning för fritidsbåt­ar till vissa tider. ”Då järnvägen (järnvägsbr­on i Trollhätta­n) och farleden är av riksintres­se för kommunikat­ioner är det Sjöfartsve­rkets uppfattnin­g att dessa två trafikslag kommer att vara styrande för öppningar av Stridsberg­sbron”. Trafikante­r får alltså rätta sig efter tåg- och båttrafik, precis som vid Klaffbron, järnvägsbr­on och Olidebron, och det står nu tydligt i förslaget.

När kommunfull­mäktige kan samlas igen i dessa coronaviru­stider, troligen i slutet av april, kan detaljplan­en antas.

Tanken är att brobygget ska starta till hösten. Förutom en gällande detaljplan krävs också tillstånd för vattenverk­samhet; en vattendom från mark- och miljödomst­olen väntas komma i slutet av sommaren. Då kan Stridsberg­sbron stå klar i slutet av 2022.

 ?? Bild: Susanne Larsson/trollhätta­ns stad ?? Ytterligar­e några steg har tagits mot byggstart för Stridsberg­sbron.
Bild: Susanne Larsson/trollhätta­ns stad Ytterligar­e några steg har tagits mot byggstart för Stridsberg­sbron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden