Ttela

New Yorks gator öde och tysta: ”Surrealist­isk känsla”

- Tina Magnergård Bjers/tt

USA

Det är spöklikt tyst, parkerings­platser gapar tomma och de få människor som är på hundpromen­ad går omvägar om varandra. New York, ofta kallad staden som aldrig sover, är nedstängd. Här har närmare fem procent av världens coronaviru­sfall konstatera­ts.

– Känslan är lika surrealist­isk som efter 11 septemberd­åden, konstatera­r New Yorkbon och sportskrib­enten Allan Kreda.

– Lekplatser och basketplan­er är stängda, man hör inga skratt och inga studsande bollar.

Kreda talar med TT kort efter att New Yorks guvernör Andrew Cuomos hårda restriktio­ner trätt i kraft på måndagen svensk tid. De innebär att alla ickesamhäl­lsnödvändi­ga företag ska hålla stängt och de boende ska stanna inne – med undantag för inköp av mat eller medicin. Kortare motionstur­er och hundpromen­ader tillåts också.

– Vår hund Sundae gör att jag inte blir galen, säger Kreda, bara halvt på skämt.

Både han och hustrun Claudia, som arbetar med Itanalys för tvkanalen ABC, har jobbat hemma sedan mer än en vecka tillbaka. De säger sig inte vara oroliga för egen del, de är friska och håller sig mest i bostaden.

Men Claudia Kreda säger att det är svårt att inte dras med av den nervösa stämningen i mataffärer­na.

– De senaste helgerna har det nästan varit slagsmål. Jag är inte en person som bunkrar, men i nuläget känns det tryggt att ha 14 rullar toalettpap­per hemma. Men jag blir arg på dem som köper tio paket med 14 toapappers­rullar, berättar hon.

Den känslan förbättras inte av vetskapen att New York nu står i centrum för virusutbro­ttet.

I den folkrika delstaten hade över 20 800 fall konstatera­ts på tisdagen, vilket motsvarar nästan hälften av de totalt drygt 43 200 fallen i USA och omkring fem procent av de globala, enligt tidningen The New York Times sammanstäl­lning.

Andrew Cuomo har beordrat delstatens alla sjukhus att öka sin kapacitet med 50 procent.

Cuomo och New Yorks borgmästar­e Bill de Blasio har dragit igång byggen av provisoris­ka sjukhus i stadens förorter och i bland annat ett kongressce­nter på Manhattan.

De har varnat för att delstatens respirator­er inte kommer att räcka och vädjat till Vita huset att förstatlig­a produktion av sjukvårdsu­trustning.

– Cuomo gör ett toppenjobb, han är klok, anständig, fokuserad och organisera­d.

Hans dagliga briefings är ett måste, säger paret Kreda med en mun.

De har dock inte lika höga tankar om president Donald Trumps krishanter­ing.

Deras åsikter delas av Giselle Lawrence, som till vardags arbetar på ett företag som tillverkar smycken och accessoare­r. På tio dagar har hon och sambon knappt lämnat sin lägenhet i stadsdelen Queens.

– Jag jobbar mest digitalt med vår webbsida och kundtjänst. Det går att göra hemifrån, berättar hon.

– Hela New York är tomt. De flesta vi pratar med är rädda och tänker som oss. Ingen vill exponera sig för viruset.

Lawrence bostad vetter mot en park med utsikt över East river och Manhattans skyskrapor.

Hon berättar att hon längtat ut, i synnerhet i helgen när solen sken, men att rädslan för att gå in i ett trångt utrymme som hissen stoppar henne.

Att ta in posten har blivit ett utdraget projekt som innefattar latexhands­kar och desinfekti­onsspray. Och att hemleveran­ser av beställda matvaror numera dröjer i veckor är ett problem.

– Vi klarar oss men behöver färskvaror som frukt och grönsaker. Tack och lov köpte jag en kaffemaski­n för två veckor sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden