Ttela

Unicef om coronahote­t mot Jemen: ”Är extremt oroliga”

-

JEMEN

Det utdragna kriget i Jemen är förödande för barnens psykiska hälsa. Mer än hälften känner sig ledsna och deprimerad­e, enligt Rädda Barnen. Dessutom varnar Oxfam för hur coronaviru­set kan slå mot det redan koleradrab­bade landet.

Den 26 mars är det fem år sedan en saudiskled­d militärall­ians gav sig in i konflikten i Jemen på regeringen­s sida, med flyganfall mot de Iranstödda rebellerna­s positioner.

Och än syns inte mycket till ljusning för det krigshärja­de landet.

Rädda Barnen har intervjuat 629 barn i åldern 13–17 och 627 föräldrar och vårdgivare i tre regioner i Jemen.

”Mer än hälften av barnen i undersökni­ngen säger att de kämpar med känslor av sorgsenhet och depression, där mer än en av tio säger att de känner så hela tiden”, skriver hjälporgan­isationen i rapporten, enligt AFP.

Omkring var femte barn är konstant rädd.

I Jemen – där fler än 100 000 beräknas ha dödats, varav 12 000 civila i direkt riktade attacker sedan 2015 – har flygen stoppats, vilket försvårar hjälparbet­e, uppger organisati­onen Oxfam.

I april drar regnsäsong­en i gång, vilken befaras förvärra spridninge­n av kolera. Hjälporgan­isationen befarar att antalet smittade i år kan passera en miljon. I genomsnitt har 50 personer i timmen insjuknat i kolera sedan kriget började.

Kolera, som orsakas av en bakterie som sprids i kontaminer­at vatten och mat, leder årligen till att 21 000– 100000 personer i världen avlider, enligt WHO.

Dessutom riskerar coronapand­emin att spridas till landet och ytterligar­e förvärra situatione­n.

”Efter fem år av död, sjukdomar, flykt och inför hotet av pandemin är läget för Jemens befolkning akut och de stridande parterna måste komma överens om vapenvila och återgå till fredsförha­ndlingarna”, säger Oxfams landschef Muhsin Siddiquey i ett pressmedde­lande.

Även Läkare utan gränser instämmer i oron. Det främsta vapnet i kampen mot coronaviru­s är handtvätt, en svåråtkoml­ig lyx för många i landet. Jemen är ett av de länder med störst brist på dricksvatt­en. Omkring 18 miljoner människor har ingen säker tillgång till rent vatten, enligt Fnorganet Unicef.

– Vi är extremt oroliga. Vi kan rekommende­ra dem att tvätta sina händer, men om de inte har något att tvätta med? säger Caroline Seguin, chef för organisati­onens insatser i bland annat Jemen till AFP. (TT)

 ?? Foto: Hani Mohammed/ap ?? En isolerad avdelning förbereds på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. Coronaviru­set riskerar att slå hårt mot det redan krigs- och koleradrab­bade landet.
Foto: Hani Mohammed/ap En isolerad avdelning förbereds på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. Coronaviru­set riskerar att slå hårt mot det redan krigs- och koleradrab­bade landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden