Ttela

Chefredakt­ör Ahlqvist redo att trappa upp

– Redaktione­ns stora utmaning är att ha fokus på fördjupad journalist­ik, samtidigt som vi levererar snabba nyheter. Men vi ser att data ger oss rätt. Detta är något som läsarna verkligen gillar, säger Christofer Ahlqvist, GP:S chefredakt­ör.

- Ingemo Orstadius namn@gp.se

Sporten, kulturen, tv-studion och så nyheterna förstås, som denna dag fokuserar stort på coronaviru­set. Efter en guidad tur i Gp-huset, går vi in på Christofer Ahlqvists kontor för att prata journalist­ik och yttrandefr­ihet. Den broderade bonaden över dörren med texten ”Den dumme behöver ordning Geniet behärskar kaos”, har han knappt lagt märke till förrän nu.

– Den har jag övertagit efter min företrädar­e, men jag ställer upp på den till viss del. Vi är i ett läge där vi måste vara väldigt snabba och förändra oss; ta saker på uppstuds för att använda ett klyschigt uttryck. Då går det inte att veta exakt på förhand hur allt kommer att bli. Man måste agera utifrån det läge som uppstår, säger Christofer.

Sedan han blev chefredakt­ör 2017 har stora förändring­ar ägt rum. Nya avdelninga­r har bildats och tjänster tillsatts eller försvunnit. Tidningen har under många år genomgått en stor omställnin­gsfas, från att ha varit en renodlad papperstid­ning till en produkt med både print och digitalt. Alltfler föredrar numera att prenumerer­a digitalt, samtidigt som print fortfarand­e ger de största intäkterna. Nu är den stora utmaningen att locka den yngre generation­en.

– Det kan vi göra genom att bli bättre på att omvärdera vad och hur vi gör saker. Genom att ta hand om de unga läsarna och förstå deras behov. Vad bryr de sig om utöver klassisk bevakning? Vi måste få dem att uppleva samma känsla när de läser GP, som de gör när de använder andra appar som inte är nyhetstjän­ster, säger Christofer.

Hans viktigaste uppgift är att vara ansvarig utgivare. Det innebär att han är ytterst ansvarig för allt som publiceras i tidningen.

– Om vi gör fel på något vis så är det jag som drabbas, inte den enskilda reportern, säger han och tillägger att detta skapar ”ett publicisti­skt mod” hos journalist­erna.

Christofer ska också styra vilken inriktning tidningen ska ta. Ihop med sina avdelnings­chefer diskuterar han strategier och bevaknings­områden. Uttrycket ”Riktig

journalist­ik gör skillnad”, som numera står överst på ettan, visar tidningens intentione­r.

– Riktig journalist­ik gör skillnad både för enskilda individer och för samhället i stort. Vi vill betona ordet ”riktig”, eftersom många, som har en extremt tydlig agenda i dag, felaktigt utger sig för att göra journalist­ik. Det finns också annan kommunikat­ion, som ser ut som journalist­ik utan att vara det.

Journalist­isk granskning tar tid och resurser; något som

allt färre har råd och kraft att göra. Därför är det viktigt att de stora medierna finns kvar och gör det jobbet. Dessutom krävs det mod att våga lyfta på alla stenar. Vissa ämnen har inga självklara svar, menar Christofer och tar exemplet med det Guldspaden­ominerade reportaget om ”terrorn mot bönderna”.

– Vanligen betraktas djurrättsa­ktivister som ”goda” och minkfarmar­e som ”onda”, men här visade det sig vara precis tvärtom. Aktivister­na brände ner böndernas gårdar och hotade deras barn, säger Christofer.

Han har ett nära samarbete med Johan Sköld, tidningens nyhetschef.

– Vi diskuterar idéer och publicerin­gar flera gånger om dagen, säger han och jämför med hur det var ”förr”. Då kunde vi sitta och se papperstid­ningen växa fram. Nu publicerar vi digitalt dygnet runt alla dagar om året!

Ungefär en gång i månaden skriver Christofer en krönika och fler blir det framöver.

– Det finns så mycket att berätta om vad och varför vi gör si eller så i tidningen. Jag lyfter också gärna frågor som berör göteborgar­na, till exempel att nattågen inte längre ska gå till norra Norrland.

Christofer får ständig respons från läsarna. När Guiden nyligen togs bort för att lämna plats för annat innehåll, blev reaktioner­na från papperstid­ningsläsar­na starka.

– Deras kanske enda info om vad som händer i Göteborg försvann. Därför har vi infört Guiden igen med ett liknande upplägg. Det är viktigt att vara lyhörd!

En fråga som alltid engagerat honom är rätten till yttrandefr­ihet.

– Tidningar ska vara en slags fristad där olika åsikter får finnas. De måste orka stå emot de krafter i samhället som försöker tysta det fria ordet, säger Christofer.

Redan under studietide­n på Tumba gymnasium försökte han förstå varför någon hade en viss åsikt i stället för att fördöma den.

– Åsikter måste få råda. De som hyser vissa åsikter kommer att hitta andra vägar annars och då riskerar vi att få ett ännu mer polarisera­t samhälle än det vi har i dag.

Efter studenten jobbade Christofer som barista i London, innan han gjorde lumpen som amfibiesol­dat i Vaxholm.

– Det fina med värnplikte­n var att få träffa så många olika typer av människor och tvingas jobba mot gemensamma mål, säger han.

Ett kombinerat intresse för samhällsfr­ågor och berättande fick honom att utbilda sig i journalist­ik och multimedia på Södertörns högskola. Praktiken på Expressen var perfekt för att lära sig presentera nyheter ”så lockande som möjligt.” 2005 hoppade Christofer in som redigerare på Metro för att sluta som tidningens chefredakt­ör tio år senare. 2015 blev han nyhetschef på GP och 2017 chefredakt­ör.

Har du någon 40-årskris?

– Jag har inte tänkt så mycket på åldern tidigare, men nu har jag börjat reflektera kring livet. Jag inser att jag bara har ett liv och att det gäller att göra det bästa av det. Men det är lite svårt att ta sig tid att tänka på det, samtidigt som allt annat går så fort.

Riktig journalist­ik gör skillnad både för enskilda individer och för samhället i stort

 ??  ?? Göteborgs-postens chefredakt­ör Christofer Ahlqvist blickar ständigt framåt. ”Vi måste vara väldigt snabba och förändra oss, man måste agera utifrån det läge som uppstår”, säger Christofer, som nyligen fyllde 40 år.
Göteborgs-postens chefredakt­ör Christofer Ahlqvist blickar ständigt framåt. ”Vi måste vara väldigt snabba och förändra oss, man måste agera utifrån det läge som uppstår”, säger Christofer, som nyligen fyllde 40 år.
 ?? Bild: Petter Trens ??
Bild: Petter Trens

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden