Ttela

Inget OS i sommar

Sport: På tisdagen kom till slut det väntade beskedet – OS skjuts upp till senast sommaren 2021 på grund av coronaviru­set. ” Det handlar om att rädda liv”, säger IOK:S ordförande Thomas Bach.

- Simon Sjöstrand/tt Hilda Djupenströ­m/tt Marie Carlsson/tt

Det blir inget OS eller Paralympic­s i Tokyo i sommar. Mästerskap­en skjuts upp till ”senast” sommaren 2021 på grund av coronakris­en. – Det här handlar om att rädda liv, säger IOK:S ordförande Thomas Bach.

Japans premiärmin­ister Shinzo Abe hade vid lunchtid, svensk tid, ett telefonmöt­e med Internatio­nella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Där bad han Bach om att flytta fram OS ett år – och om ett snabbt beslut.

– Jag föreslog en framflyttn­ing av OS på runt ett år, och ordförande Bach svarade med att han var 100 procent överens, sade Shinzo Abe till reportrar efter mötet.

Strax före klockan 14, svensk tid, kom beskedet:

OS i Tokyo, liksom efterfölja­nde Paralympic­s, flyttas fram till ”ett datum efter 2020 men senast sommaren 2021”, bekräftar Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) och arrangören i Tokyo i ett gemensamt pressmedde­lande.

Där står det att beslutet fattats ”för att skydda idrottarna­s hälsa” och alla som är involverad­e i OS.

”Ett klokt beslut som SOK ställer sig bakom. Vi har ett globalt nödläge och att genomföra tävlingar som skulle innebära hälsoriske­r var inte ett alternativ”, säger Sveriges olympiska kommittés (SOK) ordförande Mats Årjes i ett uttalande.

Namnet på framflytta­de OS och Paralympic­s kommer fortfarand­e att vara Tokyo 2020, säger Tokyos guvernör Yuriko Koike enligt Reuters.

Thomas Bach menar att det är för tidigt att spika några nya datum för när OS kan arrangeras.

Tokyos Os-chef Yoshiro Mori säger, enligt Reuters, att de framskjutn­a spelen kan hållas i samma skala som planerat, men också att de kan bli mindre. Han menar även att det är för tidigt att säga vad som kommer gälla för Os-kvalet.

I spåren av den globala spridninge­n av det nya coronaviru­set ökade kraven på att skjuta upp spelen kraftigt de senaste dagarna. Norge, Österrike och Kanada gick under måndagen ut med att de bojkottar ett OS i sommar och ville se en flytt.

Problemet med att flytta fram OS ett år har varit att spelen i så fall krockar med friidrotts-vm, som ska hållas i Eugene i USA nästa år. Men en lösning tornade upp sig när Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) sade sig vara villigt att flytta på världsmäst­erskapet för att ge plats åt OS.

”Det är bra att det kommer ett besked redan nu. Det är viktigt så vi kan förbereda våra aktiva, ledare och förbund inför spelen i Tokyo 2021”, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo.

Det är första gången som ett OS skjuts upp, även om spelen tidigare har ställts in på grund av världskrig (1916, 1940, 1944).

” Vi har ett globalt nödläge och att genomföra tävlingar som skulle innebära hälsoriske­r var inte ett alternativ. Mats Årjes ordförande SOK

 ?? Bild: Mario Kneisl, Mathias Bergeld, Sebastian Lamotte, Joel Marklund ?? Det blir inget OS i Tokyo i sommar för våra svenska idrottare. I stället får de ladda om till 2021.
Bild: Mario Kneisl, Mathias Bergeld, Sebastian Lamotte, Joel Marklund Det blir inget OS i Tokyo i sommar för våra svenska idrottare. I stället får de ladda om till 2021.
 ?? Bild: Jean-christophe Bott ?? ”Det här handlar om att rädda liv”, säger IOK:S ordförande Thomas Bach om att skjuta upp OS i Tokyo.
Bild: Jean-christophe Bott ”Det här handlar om att rädda liv”, säger IOK:S ordförande Thomas Bach om att skjuta upp OS i Tokyo.
 ?? Bild: Aris Messinis ?? Nu har coronaviru­set stoppat årets spel i Tokyo.
Bild: Aris Messinis Nu har coronaviru­set stoppat årets spel i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden