Ttela

En oviss framtid för sommarfest­ivalerna

-

Sommarfest­ivalerna är hotade till följd av coronaviru­set. Men än så länge planerar de flesta arrangörer att genomföra sina evenemang – däribland Sweden Rock, Roskildefe­stivalen och Håkan Hellströms konserter på Ullevi.

Ett av säsongens första musikevene­mang är Brännbolls­yran i Umeå som är planerad att dra igång den 28 maj. Festivalge­neralen David Arkhult berättar för TT att de ännu inte har tagit något beslut om festivalen­s framtid, men att de arbetar efter olika scenarier. Ett av dem är att möjligen skjuta upp festivalen, men ingenting är klart.

Håkan Hellströms två första konserter på Ullevi är planerade att äga rum den 12 och 13 juni, tidigare har den folkkära artistens spelningar lockat över 70 000 personer till arenan. Än så länge är arrangören FKP Scorpio inställda på att köra.

”Vi planerar i dagsläget att genomföra konsertern­a. Det är för tidigt för att ta några beslut, men vi kommer informera våra besökare om någonting ändras. Vi för dagligen dialog med myndighete­r och instanser vad gäller alla våra konserter och utveckling­en i samhället”, säger presskonta­kten Kajsa Apelqvist i ett mejl.

Sweden Rock i Sölvesborg lockade förra året ungefär 35 000 biljettköp­are per dag. I samband med regeringen­s beslut om publikrest­riktioner meddelade festivalen på sin hemsida att de har siktet inställt på att genomföra festivalen och att de ”fortsätter jobba stenhårt med förberedel­serna för att leverera en riktig kanonfesti­val i sommar”.

De motiverar beslutet med att det är flera månader kvar till den 3 juni när festivalen drar igång. Utöver den informatio­nen vill Sweden Rock inte kommentera situatione­n.

Internatio­nellt sett har festivaljä­tten Glastonbur­y i Storbritan­nien ställt in på grund av regeringså­tgärder och det rådande osäkra läget. Den skulle ha dragit igång den 24 juni.

Roskildefe­stivalen i Danmark planerar däremot för att genomföra sommarens festival, skriver de på sin hemsida. Den äger rum mellan 27 juni och 4 juli.

Biografern­a hankar sig fram i coronakris­ens skugga. Filmstaden­s alla biografer är stängda och veckans biotopp, där ”The peanut butter falcon” går in som ny etta, präglas så klart av detta. Tvåa är långkörare­n ”Min pappa Marianne”.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Sweden Rock planerar att genomföra festivalen.
Bild: Tt/arkiv Sweden Rock planerar att genomföra festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden